Wątek przeniesiony 2014-03-24 18:32 z Delphi i Pascal przez ŁF.

Czytanie zawartości z Listboxa

0

Witam. Potrzebuję pomocy z listboxem. Bawiąc się po prostu w delphi postanowiłem powiązać mój program z pewną aplikacją. Mój program wyłapuje to co się dzieje w aplikacji i zapisuje wszystko w listboxie. Chcę również, by coś się działo gdy w listboxie pojawi się interesująca mnie wiadomość. Niestety nie wiem jak tego dokonać. W labelach jest to bardzo łatwe np. if label2.Caption = ('blablabla') then bla bla bla. Niestety to nie działa w tą stronę co listbox. Da radę zrobić takie coś podobnego w listboxie?

Proszę o pomoc.

1
for I:=0 to  Listbox.Items.Count-1 do ShowMessage(Listbox.Items[i]);
ShowMessage(IntToStr(Listbox.ItemIndex);
0

Jak to zastosować w TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject) ?

Nie bardzo też to czaję. Z labelami dużo, dużo prościej ; p

szkoda, że nie ma tego na tej samej zasadzie
np.
if Listbox1.Caption = ',,,,,,,,,,,' then

0

Przecież dostałeś już odpowiedź. Sprawdzasz każdy item po kolei. Ewentualnie tylko podświetlony.

for i:=0 to ListBox.Items.Count-1 do
 if ListBox.Items[i]=',,,,,,,,,,,' then
0

Niestety, ale mi nie czai o co chodzi z tym I
[Error] Unit1.pas(251): Undeclared identifier: 'i'.

1

Już po raz setny mówię ci weź przeczytaj pierwszy lepszy kurs aby załapać jakieś podstawy podstaw.
Nie jesteś w stanie nawet dalej się uczyć bo tobie brakuje najbardziej elementarnej wiedzy.

ShowMessage(Listbox.Items[Listbox.ItemIndex]));
0
DroniC napisał(a):

[Error] Unit1.pas(251): Undeclared identifier: 'i'.

No to zadeklaruj...

0

ogarnia ktoś w czym problem? http://www.dropmocks.com/mDVFdA

0

@DroniC - a zainicjowałeś zmienną w? No przecież że nie, więc dlaczego się dziwisz, że w komponencie nie ma pozycji pod indeksem 4394988..?

Tak jak napisał poprzednik - brak Ci podstaw podstaw programowania w Pascalu, więc albo smaruj do nauki, albo wątek wyląduje w koszu; Forum to nie miejsce, gdzie uczy się programować (nie dosłownie) - tutaj pomaga się rozwiązywać problemy; Od zdobywania wiedzy są głównie książki, kursy, tutoriale i artykuły, więc skorzystaj z nich.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1