Sprawdzenie kodu testującego czy wyraz jest palindromem

0

Cześć,
user image
Niestety mój program wpisuje do wektora nie tylko palindromy, nie mogę rozgryźć dlaczego.

Kod:

 // permutacje.cpp : Defines the entry point for the console application.
//

#include "stdafx.h"
#include <iostream>
#include <string>
#include <vector>
using namespace std;


vector < string > palList;

  
// Funckcja palek
// Sprawdza czy wyraz jest palindromem
// Zwraca 1 gdy jest i 0 gdy nie jest
    
bool jestPal(string wyraz)
{
    int i = 0;
    int j = wyraz.length();
  
    if (i < j)
    {
        if (wyraz[i] == wyraz[j-1])
            jestPal(wyraz.substr(1, j - 2)); //rekurencja
        else
            return false;
    }
    else return true;
} 

// Funkcja permutacja
// Tworzy wszystkie permutacje wyrazu
// Jesli utworzona permutacja jest palindromem, zapisuje ja do tablicy dynamicznej palList

void permutacja( string& wyraz, string& perm )
{
	if( wyraz.empty() )
	{
		if(jestPal(perm)) {palList.push_back(perm);}
	}
 
	for(int i=0;i<wyraz.size();++i)
	{
		string wyraz2 = wyraz;
		wyraz2.erase(i,1);
		string perm2 = perm;
		perm2 += wyraz.at(i);
 
		permutacja(wyraz2,perm2);
	}
}

// Funkcja usunDup
// Usuwa duplikaty z tablicy z palindromami

void usunDup()
{
	for( int i = 0; i < palList.size(); i++ )
    {
        for( int j = 0; j < palList.size(); j++ )
		{
			if(palList[ i ] == palList [j]) {
				//cout << "Jest duplikat" << endl;
				palList.erase(palList.begin()+i);
			}
		}
    }


}

// Funkcja pokaz
// Wyswietla zawartosc tablicy palList

void pokaz()
{
	for( int i = 0; i < palList.size(); i++ )
    {
        cout << palList[ i ] << endl;
    }
}


int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[])
{
	string wyraz="kajak";
	string perm;
 
	permutacja(wyraz,perm);
 
	cout<<"Permutacje"<<endl;
	pokaz();
	
	cout<<"Usuwanie duplikatow"<<endl;
	usunDup();
	
	cout<<"Bez duplikatow:"<<endl;
	pokaz();
	



	system("pause");
	return 0;
}

0

Bo ci jestPal( nie działa poprawnie.

0
 
#include "stdafx.h"
#include <iostream>
#include <string>
#include <vector>
using namespace std;

bool jestPal(string wyraz)
{
    int i = 0;
    int j = wyraz.length();
  
    if (i < j)
    {
        if (wyraz[i] == wyraz[j-1])
            jestPal(wyraz.substr(1, j - 2)); //rekurencja
        else
            return false;
    }
    else return true;
} 

int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[])
{
string slowo;
			
	cout << "Wprowadz wyraz : ";
		cin >> slowo;
	cout << endl;
		
		if (jestPal(slowo))
			cout << "Wyraz jest palindromem" << endl;
		else
			cout << "Wyraz nie jest palindromem" << endl; 

	cout << endl;
	system("pause");

		return 0;

}

Śmiga aż miło, gdzie niby jest błąd?

0

To wpisz jako przykład "alaaaaaa".

Edit: napisałem, że liczniki są, źle. Otóż chyba są dobrze. Nie wiem co jest nie tak.

0

Porządny kompilator mówi ci co jest źle, jaką wartość zwróci twoja funkcja w przypadku:
(i < j) && (wyraz[i] == wyraz[j-1]) ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1