Wykonanie funkcji po wprowadzeniu tekstu do RichTextBox

0

Witam.
Jak zrobić coś takiego , ze jeżeli tekst zostanie wprowadzony do RichTextBox to następuje wykonywanie funkcji....

gggggg.png

Tak jak na tym obrazku, jeżeli ktoś zacznie pisać w richboxie, to ma następować "wyszukiwanie slowa kluczowego" (tego co uzytkownik wpisze)

0

Zadaj pytanie tak, by wszyscy zrozumieli o co chodzi. Na obrazku pole „Słowo Kluczowe:” jest puste. Jak ma szukać pustego słowa?
I jak szukanie słowa w tekście ma się objawiać?
I co to znaczy „jeżeli tekst zostanie wprowadzony” - co każdą literkę? co linijkę? po naciśnięciu przycisku?

Nikt nie wie o co ci chodzi. Żeby wiedzieli, trzeba dokładnie zamiar opisać.

0

Niech jakieś zdarzenie przechwytuje tekst i jeśli w tekście pojawi się określone słowo, to wykona to co potrzebujesz. Tylko nie bierz za każdym "keypressed" całej zawartości okna :D

0

no np
**jeżeli tekst będzie wprowadzany przez użytkownika so RichTextBox....to następuje...co każde 4 wprowadzone literki..... **(wyszukiwanie itp itd... - to umiem zrobic) nastepnie wyszukiwarka jezeli znajdzie tekst to przypisze go do innego textboxa.....
a zatem wyszkiwanie ma się odbywać co 4 literki dopóki wartosci textboxa bedzie inna niż "" (puste)

to co pogrubiłem....jak coś takiego zrobić ?

555.png

0

Gdybyś to normalnie wytłumaczył, a nie jak polonista to byś normalną odpowiedź uzyskał;

W takim razie skorzystaj ze zdarzenia KeyPress, w którym pobieraj długość wprowadzonego tekstu i jeśli różni się o 4 od ostatniej długości to wykonuj funkcję; Po wykonaniu funkcji zapamiętaj nową długość i obsłuż odpowiednio kasowanie znaków klawiszem BkSp oraz usuwanie i wklejanie tekstu z menu kontekstowego, jeśli masz jakieś dodane; Możesz też skorzystać ze zdarzenia TextChanged;

Pełna lista zdarzeń tego komponentu tutaj.

0
visualbacic23 napisał(a):

no np
**jeżeli tekst będzie wprowadzany przez użytkownika so RichTextBox....to następuje...co każde 4 wprowadzone literki..... **(wyszukiwanie itp itd... - to umiem zrobic) nastepnie wyszukiwarka jezeli znajdzie tekst to przypisze go do innego textboxa.....
a zatem wyszkiwanie ma się odbywać co 4 literki dopóki wartosci textboxa bedzie inna niż "" (puste)

to co pogrubiłem....jak coś takiego zrobić ?

555.png

no dobrze, zaraz zacznę coś kombinować :D
a jeszcze ostatnie pytanie mam...
a np, jeżeli tekst zostanie wklejony metodą CTR + V, to jak zrobić wyjątek, by wyszukiwanie odbyło się tylko 1 raz?

0

Jeśli poprawnie zaimplementujesz to zdarzenie to nie wykona się wiele razy po wklejeniu tekstu, tylko raz; Wszystko zrób w zdarzeniu TextChanged i po wklejeniu tekstu ze schowka wykona się raz, więc długość wklejonego tekstu nie będzie miała znaczenia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1