Brak wyświetlania polskich znaków na stronie HTML

Magnol
2014-01-16 14:00
Magnol
0

Nie wiem czemu, ale strona nie wyświetla mi polskich znaków. Ustawiłem właściwy język, kodowanie UTF-8 i problem jest nadal

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl-pl" lang="pl-pl" dir="ltr" >
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
<meta name="robots" content="index, follow" />
<meta name="keywords" content="" />
<meta name="description" content="" />
<title>Witam</title>
</head>
<body>
<p>źćźłóń</p>
</body>
</html>

dodanie znacznika <code class="html"> - fp

edytowany 1x, ostatnio: furious programming, 2016-12-13 18:26
Aaaaaaaaa... XHTM1.0? Użyj doctype od HTML5 oraz nowego znacznika &lt;meta charset=&quot;utf-8&quot;&gt;. To wystarczy. - hauleth 2014-01-16 14:16

Pozostało 580 znaków

2014-01-16 14:02

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

Utwórz nowy plik w notatniku, wklej tam kod, który podałeś powyżej i przy zapisie ustaw kodowanie UTF-8.

Pozostało 580 znaków

Magnol
2014-01-16 14:07
Magnol
0

Działa!

Pozostało 580 znaków

2014-01-16 14:10

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

1

A na przyszłość, to poszukaj w edytorze, w którym pracujesz formatów kodowania i tam ustaw UTF-8.

Pozostało 580 znaków

2014-01-16 15:11
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

Lokalizacja: Rzeszów

3

@kafuk: na przyszłość nie sugeruj nikomu zapisywanie w notatniku w utf-8 bo to zapisze utf-8 ale Z BOM. A potem będą tematy "skąd ten śmieszny znaczek z pytajnikiem/pusta linia/spacja", ew. dlaczego php pluje, że headers already sent

@Magnol: do tworzenia kodu używaj jakiegoś IDE, nie notatnika systemowego


Z tym BOMem w plikach .htm to jak widzę różnie jest, bo np. Opera radzi sobie i nie wyświetla go na początku strony; Choć pod innymi przeglądarkami może być inaczej, nie wiem, nie znam się; - furious programming 2014-01-16 15:41
no ale to różnie powoduje, że lepiej uczyć, żeby tego BOMu nie było. - dzek69 2014-01-16 15:43
Rozumiem, dzięki za nakierowanie; - furious programming 2014-01-16 15:47
Oj ja przez BOM-a nieraz się naklęłam. W starych programach u nas często używane są pliki typu ini, czy inne tekstowe do odczytania przez program i d..a, bo ktoś otworzył i zapisał w notatniku. - ilo 2014-01-16 17:16

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0