echo nie bierze pod uwage zmiennej

0

Witam,

mam tak błahy problem, że aż szkoda zakładać nowy temat, ale nie mam pojęcia co jest nie tak.

<?php
$result = "a" ;
echo '<a href="zdjecia/'.$result.'.jpg" data-lightbox="roadtrip"><img class="example-image" width="150" height="150" alt="thumb-1" src="zdjecia/'.$result.'.jpg"></a>'; 
?>

Ten kod wyświetla mi tekst:"thumb-1';?> zamiast miniaturki obrazka.
Po zmianie $result na "a" wszystko jest ok.
Ktoś wie co jest nie tak?

0

Ciężko zgadywać bez znajomości pierwotnej wartości $result, jednak wydaje mi się, że można śmiało założyć, iż w jej wartości właśnie tkwi problem...
Co się pod nią kryło przed zmianą na "a"?

0

Właśnie o to chodzi, że wcześniej nie używałem tej zmiennej. Teraz żeby się jeszcze upewnić, zmieniłem nazwę na totalnie abstrakcyjną i dalej to samo.

1

Napisałeś:

Po zmianie $result na "a" wszystko jest ok.

Ja się więc pytam, jak ten kod wyglądał przed zmianą $result na "a"...
Najlepiej, jak przed linią:

$result = "a";

wstawisz:

var_dump($result);

i napiszesz co Ci się wyświetliło...

0

Źle mnie zrozumiałeś / ja źle opisałem.
Po zmianie $result na "a" odnosiło się do linijki

echo '<a href="zdjecia/'.$result.'.jpg" data-lightbox="roadtrip"><img class="example-image" width="150" height="150" alt="thumb-1" src="zdjecia/'.$result.'.jpg"></a>'; 

gdzie zamiast zmiennej wstawiam string (w tym przypadku "a"). Wtedy jest ok.

0

Ten kod plus parę innych rzeczy mam w pliku tekst.html, który automatycznie ładowany jest do pliku skrypt.php, z którego wyświetlam stronę. Jeżeli zmienię rozszerzenie dla pliku "tekst" na php i go wyświetlę to wszystko działa.
Stąd pytanie- nie powinienem umieszczać kodu php w plikach z rozszerzeniem html, nawet jeżeli są kopiowane do pliku z rozszerzeniem php? (wiem, pewnie głupie pytanie)

EDIT. Chcę wyświetlić 4 ostatnio dodane zdjęcia. Korzystam z lightbox'a.

$zapytanie = "select nazwa from grafika order by data desc limit 4";
$result=mysql_query($zapytanie);

W jaki sposób zmienić kod aby dostać tablicę czteroelementową?
Póki co przy sprawdzeniu $result poprzez "var_dump($result)" dodtaję "resource(4) of type (mysql result)"

1
dracon napisał(a)

W jaki sposób zmienić kod aby dostać tablicę czteroelementową?

Przeczytać tutorial i dowiedzieć się, że służy temu mysql_fetch_array...
PS ale wiesz, że wszystkie funkcje mysql_* są zdeprecjonowane?

1

Stąd pytanie- nie powinienem umieszczać kodu php w plikach z rozszerzeniem html, nawet jeżeli są kopiowane do pliku z rozszerzeniem php? (wiem, pewnie głupie pytanie)

include zadziała, ale nie powinieneś tak robić ze względów bezpieczeństwa (ktoś pozna Twój kod PHP, w którym mogą być dane nieprzeznaczone dla każdego - po skierowaniu przeglądarki na taki plik *.html przeglądarka wyświetli kod PHP).

Co do zapytania to po prostu kliknij sobie w swoim poście na mysql_query, zostaniesz skierowany do manuala PHP, w którym masz m.in. przykłady.

0

Ok, dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1