Tablica jednowymiarowa - podanie przez użytkownika rozmiaru i wypisanie jej elementów

0

mam do napisania tablicę jednowymiarową i nie wiem jak zacząć. Najpierw chciałbym podać rozmiar tablicy i wypisać jej elementy na ekranie.

#include <iostream>
using namespace std;

int main(int argc, char** argv)
 {
    int rozmiar;
    cout << "Podaj rozmiar tablicy:\n";
    cin >> rozmiar;
    int tab[rozmiar    ];
        for(int i=0;i<rozmiar;i++)
        cout << tab[rozmiar];
    
    return 0;
}

dodanie znaczników <code class="cpp"> - fp

0

Gdy wypisujesz w pętli zamiast

cout << tab[rozmiar]; 

Powinieneś napisać:

cout << tab[i]; 

wted wypiszesz wszystkie elementy od 0 do n-1.
Jeśli wcześniej nie przypiszesz nic do tej tablicy to nie wiem czy jest sens ją wypisywać.

0

chciałbym jej przypisać losowo wybrane liczby

0

tab[i]=rand()

0
cin >> rozmiar;
int tab[rozmiar];

to coś takiego można zrobić standardowo w C++?

0
    int rozmiar;
    cout << "Podaj rozmiar tablicy:\n";
    cin >> rozmiar;
    int *tab = new int[rozmiar];
    .
    .
    .
    delete[] tab;
0
_13th_Dragon napisał(a):

tab[i]=rand()

a w którym miejscu użyć tej deklaracji

0

tam gdzie zamierzasz: - "chciałbym jej przypisać losowo wybrane liczby"

0
#include <iostream>
using namespace std;

int main(int argc, char** argv)
 {
    int rozmiar;
    cout << "Podaj rozmiar tablicy:\n";
    cin >> rozmiar;
    int tab[ rozmiar];
        for(int i=0;i<rozmiar;i++)
        cout << tab[i]=rand() << "\n";
    
    return 0;
}

a jak zadeklarować funkcję rand()

dodanie znaczników <code class="cpp"> i `` - fp

0

teraz mam tak

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <ctime>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    srand(time (NULL));
    int rozmiar;
    cout << "Podaj rozmiar tablicy:\n";
    cin >> rozmiar;
    int tab[rozmiar];
    for(int i=0;i<rozmiar;i++)
            {
              cout << tab[i]=rand();
            } 
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

i nadal nie działa, w tej instrukcji cout << tab[i]=rand() pokazuje błąd

dodanie znaczników <code class="cpp"> i `` - fp

0
tab[i]=rand();
cout << tab[i];

dodanie znacznika <code class="cpp"> - fp

1

Albo tak:

cout << (tab[i]=rand());

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1