Jak wykonać wyszukiwanie w programie na tej stronie?

0

Jak w temacie, nie wiem jak zrobić w programie wyszukanie produktów na http://wirtus.pl/
Zwykle w adresie strony po wyszukaniu wystarczyło dodać nazwę szukanego produktu, lecz tu nic takiego nie widzę.
W internecie też nie mogę znaleźć jak to zrobić. Nawet nie wiem z czym mam tu do czynienia, może to wyszukiwanie po bazie danych, sam nie wiem. Proszę pomóżcie.
Poszukuję też jak szukać, gdy adres kończy się na .aspx, gdyby ktoś mi napisał byłbym wdzięczny.

1

Dane z formularza wyszukiwarki są przesyłane metodą POST - poczytaj co nieco o protokole http

0

W googlach czytam rożne artykuły i nadal nie mogę pojąc jak utworzyć zapytanie wyszukujące na tej stronie konkretny produkt. Może ktoś zna dobre strony o tej tematyce, lub może podać przykłady takich zapytań?

0

Żądanie
POST /szukaj HTTP/1.1
User-Agent: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; WOW64) Presto/2.12.388 Version/12.16
Host: sklep.wirtus.pl
Accept: text/html, application/xml;q=0.9, application/xhtml+xml, image/png, image/webp, image/jpeg, image/gif, image/x-xbitmap, /;q=0.1
Accept-Language: pl-PL,en;q=0.9,pl;q=0.8
Accept-Encoding: gzip, deflate
Referer: http://sklep.wirtus.pl/szukaj
Cookie: PHPSESSID=39661220e2c3cbd4c4151be54c3c8222; cookies_accepted=true
Connection: Keep-Alive
Content-Length: 141
DNT: 1
Content-Type: application/x-www-form-urlencoded

keywords=dupa&category=&pfrom=&pto=&datefrom_days=0&datefrom_months=0&datefrom_years=0&dateto_days=0&dateto_months=0&dateto_years=0&x=0&y=0

Odpowiedź
HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 30 Dec 2013 1328 GMT
Server: Apache/2.2.21 (Unix) mod_auth_pgsql/2.0.3 mod_ssl/2.2.21 OpenSSL/0.9.8o mod_qos/9.76 PHP/5.2.17 mod_jk/1.2.32
X-Powered-By: PHP/5.2.17
Expires: Thu, 19 Nov 1981 0800 GMT
Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0
Pragma: no-cache
Content-Encoding: gzip
Vary: Accept-Encoding
Content-Length: 4541
Keep-Alive: timeout=3, max=100
Connection: Keep-Alive
Content-Type: text/html

<!DOCTYPE html PUBLIC "-*W3C*DTD XHTML 1.0 Transitional*EN" "http:*www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr" xml:lang="pl_PL" lang="pl_PL"> <head>

.... itd

A tu masz sparsowaną tabelkę POST

Nazwa Wartość
keywords dupa
category
pfrom
pto
datefrom_days 0
datefrom_months 0
datefrom_years 0
dateto_days 0
dateto_months 0
dateto_years 0
x 0
y 0
0

W przypadku niektórych stron http://www.NazwaStrony.pl/szukaj.php?s=NazwaProduktu wklejenie podobnych linków w przeglądarce powoduje przejście do wyników szukanego produktu, jeżeli dobrze rozumiem to na tej stronie nie da się tego w tak prosty sposób zrobić. Mam rację?
Z tego co mi podał dzek69 nie bardzo wiem jak wyniki pobrać, ale muszę zapewne poczytać jeszcze, żeby się tego dowiedzieć, potrzebuję jednak dobrego źródła informacji, gdyż słabo się znam na wszystkim co sieci dotyczy. Czekam więc na propozycję lektury, najlepiej takie za które nie trzeba dużo płacić ;)

0

http://google.pl -> ta lektura jest najlepsza :)

0

Nie wiadomo w jakim języku piszesz ani z jakich bibliotek korzystasz, ale zazwyczaj takie biblioteki oferują wygodne wysokopoziomowe funkcje wywołujące zapytania do serwera www w tym wspomniane tutaj get i post. Ruch sieciowy możesz podsłuchać sobie snifferem lub wbudowanymi w przeglądarkę narzędziami np. Opera dragonfly - tak jak na listingu @dzek69 później wystarczy tylko spreparować takie samo (lub podobne) żądanie.

0

@szopenfx program będzie w javie lub C++, jak na razie planuję jak go wykonać tzn. zbieram wszelkie informacje potrzebne do wykonania. Wciąż nie mogę się zdecydować w którym języku lepiej go zrobić. Ogólnie rzecz biorąc powyższe informacje będą mi potrzebne do utworzenia jednego ze skryptów całego programu polegający na wyszukaniu produktu, wyłapania jego ceny i wstawienia w zmienne.
@ArekPastuszka nie odpowiadaj nie czytając wcześniejszych postów, bo właśnie wyżej byś zauważył, pisałem, że artykuły które mi google przedstawia nie pomagają mi zrozumieć temat.

1

Tutaj masz mniej więcej wyjaśnione, na czym polega prosty POST:
http://stackoverflow.com/questions/14551194/how-are-parameters-sent-in-an-http-post-request

Tu znalazłem jakiś pierwszy z brzegu tutorial na temat protokołu http:
http://www.tutorialspoint.com/http/http_tutorial.pdf

Zanim zaczniesz używać jakichś gotowych narzędzi (jak HttpURLConnection), polecam pobawić się samemu (np. przez telnet), stworzyć kilka requestów ręcznie i przeanalizować odpowiedzi. Wtedy dobrze zrozumiesz, jak to działa, potem oczywiście już najlepiej korzystać z bibliotek.

0

Jeżeli będziesz pisał w javie to używaj http://kevinsawicki.github.io/http-request/ (są tam podane przykłady, POST jest banalny do wykonania). Jest to jedna klasa (nakładka) na HttpUrlConnection, więc wszystko jest synchroniczne. Jeżeli chcesz mieć bibliotekę z funkcjami zwrotnymi to wpisz w githubie async http i wybierz jakąś popularną bibliotekę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1