Qt Creator - brak poprawnych zestawów narzędzi

2013-12-28 20:24

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Pobrałem Qt Creator (wersja z MinGW ) i gdy chcę stworzyć nowy projekt pojawia się komunikat:// Brak poprawnych zestawów narzędzi. Dodaj zestaw w opcjach lub przez narzędzie kontrolne SDK. W opcjach mam automatycznie wykryty Desktop Qt 5.2.0 MinGW 32bit (Domyślny) z błędami Brak debuggera, Nie odnaleziono mkspec dla wersji Qt i Brak ustawionego kompilatora. Dodatkowo w zakładce Wersje Qt jest błąd Brak qmake lub nie jest on plikiem wykonywalnym.// Szukałem w Google, ale nie mogę rozwiązać tego problemu. Nie wiem, czy jest to jakoś powiązane, ale w czasie instalacji Qt Creator antywirus Comodo blokuje jakieś pliski Qt: qtpaths.exe, qmlsettingsplugind.dll, qml.exe, xmlpatternsvalidator.exe. Gdy instalowałem Qt Creator pewien czas temu, mogłem używać go od razu po instalacji i nie musiałem nic konfigurować. Nie było żadnych problemów, aż do momentu, gdy nie mogłem uruchomić napisanych programów, bo pojawiał się błąd, że nie można otworzyć pliku. Bardzo proszę o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2013-12-29 14:10

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

1

Skoro jest to pod Windowsa to pierwsze co powinieneś zrobić zanim zainstalujesz Qt to zupdejtować Windowsa, zainstalować odpowiedniego Visuala (chyba że chcesz się bawić z własnym kompilatorem co pod WIndowsem uchodzi za masochizm), którego wersja jest podana przy paczce na stronie Qt a dopiero potem instalujesz Qt. Ewentualnie pobierasz SDK też gdzieś ze strony Qt (też powinno działać) ale ja się w to nie bawiłem.

Dlaczego korzystanie z GCC na windowsie uchodzi za masochizm? - n0name_l 2013-12-29 15:49
Nie używanie GCC jest masochizmem ale podpinanie tego do Qt Creatora tak żeby wszystko działało tak jak pod Linuksem. Nie twierdzę że jest to niemożliwe ale korzyści są niewspółmierne do zmarnowanego czasu. Ja polecam pisanie programu pod Linuksem i dopiero potem przenosić to na Windę. Ale co kto lubi. - MateuszS 2013-12-29 17:00
Mi to zawsze jakos gladko idzie. Instaluje mingwa normalnym instalatorem, a potem Qt online instalatorem na windowsa i wsio dziala. Nie mialem jeszcze problemow z qt + gcc na win :) Co do *nixow, to jest to rozwiazanie jak i tak piszemy multi-platformowo. Jak uzywamy czegos windows-specific to pakowanie tego w oddzielnego liba juz samo w sobie jest klopotliwe, chociaz korzysci pewne sa. - n0name_l 2013-12-29 17:25
Qt dostarcza wersję od razu z mingw. Ściągasz, instalujesz jednym instalatorem, masz całość gotową do zabawy, z lepszym supportem C++11 niż MSVC. Gdzie tu masochizm? - kq 2013-12-29 20:41

Pozostało 580 znaków

2013-12-29 18:08

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 26 minut temu

2

Podczas instalacji QtCreatora zaznacz że ma zainstalować mingwa i nie będzie problemu.

http://qt-project.org/downloads

wybierz
Qt 5.2.0 for Windows 32-bit (MinGW 4.8, OpenGL, 689 MB) (Info)

edytowany 1x, ostatnio: Azarien, 2013-12-29 18:09

Pozostało 580 znaków

2013-12-29 19:10

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Tak właśnie robiłem i błąd występował.

Pozostało 580 znaków

2013-12-29 20:08

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

1

Jak Ci się chce spróbuj metodę z Visualem (chyba że zależy Ci na innym kompilatorze) na pewno zadziała... do czasu wystąpienia niesławnego błędu LNK2019 :D. Zawsze potem możesz spróbować zmienić w ustawieniach kompilator

edytowany 2x, ostatnio: MateuszS, 2013-12-29 20:12

Pozostało 580 znaków

2013-12-29 20:14

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Nie chcę z Visualem, bo nie mogę wtedy uruchomić napisanego programu. Dodam, że w opcjach Qt Creator jest błąd : "Niepoprawna wersja Qt".

Pozostało 580 znaków

2013-12-30 12:11

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 26 minut temu

2

Przerabiałem QtCreatora z Mingwem, Visualem i z Windows SDK. Wszystko działa.

Co do niepoprawnej wersji Qt - musi być oczywiście wersja zgodna z użytym kompilatorem.

Pozostało 580 znaków

2014-01-03 20:54

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Już po problem. Zainstalowałem Linuxa i na nim Qt Creator działa bez problemów.

Może nie będę tworzył nowego tematu i zapytam tutaj. Jaka jest ścieżka do folderu gdzie są przechowywane schematy kolorów Qt Creatora? Znalazłem taką: usr/share/qtcreator/styles , ale nie mogę dodać do niej pliku .xml z moimi ustawieniami kolorów.

I jeszcze jeden problem. Gdy klikam w zakładce Welcome na Develop, aby otworzyć projekt to pojawiają się 4 okna Qt Creatora, których nie można zamknąć. Czy wie ktoś jak to naprawić? Korzystam z Ubuntu 13.10.

edytowany 1x, ostatnio: matis9988, 2014-01-03 20:56

Pozostało 580 znaków

2014-01-03 21:00

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 26 minut temu

0

ale nie mogę dodać do niej pliku .xml z moimi ustawieniami kolorów
Nie możesz bo po dodaniu nie działa czy nie możesz dodać bo nie masz uprawnień do zapisu w tym katalogu?

Gdy klikam w zakładce Welcome na Develop, aby otworzyć projekt to pojawiają się 4 okna Qt Creatora,

Okno Welcome mi się też kaszani pod Windowsem, na dwóch różnych komputerach. Pod 2.x było dobrze, pod 3.0.0 jest kicha. Może naprawią.

Pozostało 580 znaków

2014-01-04 11:26

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

Nie mam uprawnień do zapisu w tym katalogu.

Pozostało 580 znaków

2014-01-04 12:16

Rejestracja: 7 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Kraków

Zaloguj sie jako su.


Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0