Usuwanie elementów vectora 2D

0

Witam,
uprzejmie proszę o pomoc w następującej kwestii:
mam vector typu:

vector<vector<double> > data;

w którym jest dużo zmiennych, które się czasami powtarzają. Moim celem jest usunięcie tych wierszy, które są identyczne ze swoimi poprzednimi sąsiadami.
Zrobiłem więc następujący kod:

    for(unsigned int i = 1; i < data.size(); i++)
        {
        if(data[i - 1] == data[i])
            {
            data[i].resize(0); //czy to jest konieczne?
            data.erase(data.begin() + i);
            i--;
            }
        }

Mam jednak pytanie czy data[i].resize(0); jest tutaj konieczna? Tzn. czy bez tego zwolni się pamięć w vectorze w tym drugim wymiarze?
Z góry dzięki za odpowiedź!

2

Wektor sam zarządza swoją pamięcią, resize nie jest w tym wypadku konieczne.

0

I działa ci porównanie (data[i - 1] == data[i]) ?

0
_13th_Dragon napisał(a):

I działa ci porównanie (data[i - 1] == data[i]) ?

Tak, działa ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1