Instalacja synapse na lazarusie

0

Witam

pobrałem pakiety synapse tzn. cały folder "synalist-code-186-trunk", które skopiowałem do własnego folderu "komponenty" i teraz w IDE Lazarusa v1.0.12 pl w opcjach narzedzia>opcje>codetool>ogólne>dodatkowa ścieżka poszukiwań dla wszystkich projektów(.pp;pas) dodaje ścężkę folderu do jej modułów, czyli w moim przypadku jest to "C:\lazarus\komponenty\synalist-code-186-trunk" i teraz gdy dodaje nowy moduł do dekcji uses np. httpsend wywala błąd "unit1.pas(8,68) Fatal: Can not find unit httpsend used by Unit1.
" a wiem że ten moduł jest w tej paczce więc co zrobiłem źle?

0

No właśnie... trochę się teraz bawiłem i faktycznie nie zadziała ale zrobiłem (właściwie przypadkiem) na około:
Wszedłem w Projekt -> Inspektor Projektu -> Dodaj -> zakładka Dodaj Pliki -> przycisk Dodaj Pliki tam wybrałem httpsend i Add Files to Project i tu szok pokazał się komunikat że ścieżka do tego pliku nie jest uwzględniona w ścieżce wyszukiwań (search path) i pytanie czy chce dodać oczywiście potwierdziłem i działa nie tylko w tamtym projekcie ale i każdym nowym (nie muszę na nowo ustawiać) a dziwne to jest bo wprawdzie słabo znam to środowisko ale nigdzie nie widzę w opcjach czegoś takiego jak Search Path (dodanie w Codetools tak jak piszesz nie działa).

EDIT: teraz to widzę że ślepy jestem w synspse jest przecież laz_synapse.lpk to pewnie można normalnie zainstalować zainstalować.

0

Skompilowalem laz_synapse.lpk potem z listy pakietow zainstalowalem do tego zrobilem to co w/w poscie i lazarus dalej nie widzi zadnych modulow synapse?

0

Nie używałem Synapse pod Lazarusem. Ale kiedy zawsze używam go pod Delphi. Wiem o jednej zasadzie. Mianowicie, iż da się go używać bezproblemowo dynamicznie. Jak ktos chciał lame wizualne kontrolki do klikania, to był jakiś wizualny pakiet. Czy tak trudno skorzystać z Synapse dynamicznie? Według mnie nie.

0

@olesio Tak tylko wtedy sie bawie z kopiowaniem wklejaniem modułów(bo ten tego a tamten tamtego potrzebuje i jeszcze cholera biblioteki), a tak ustawiam wyszykiwanie w wolasnych folderach gdzie mam wszystko mam swiety spokoj.

Naszczescie jest jeszcze ustawianie projekt>opcje projektu>opcje kompilatora>opcje sciezki>inne pliki modulow, tylko trzeba za kazdym nowym projektem ustawiac to jeszcze raz. Dziwne ze w CodeTools moze jakis blad programistyczny. dz za pomoc

0

A nie działa u ciebie to co napisałem że jak tam chciałem dodać HTTPSend.pas (z folderu ze źródłami Synapse) do projektu to sam zaproponował dodanie ścieżki do tego pliku (czyli w sumie do Synapse) do "Search Path" i od tej pory działa i sam nie wiem gdzie to zapisał :/
Co nie działa w ogóle nie proponował dodania ścieżki czy jak?

0

Projekt -> Inspektor Projektu -> Dodaj -> zakładka Dodaj Pliki -> przycisk Dodaj Pliki tam wybrałem httpsend i Add Files to Project
to to samo co kopiuj wklej plik, a dodajac httpsend trzeba jeszcze dodac inne moduly z synapse bo ten tego a tamten tego ma w uses i jeszcze jakiegos sswin32 chce, a sposob ktory napisalem wyzej po prostu odszukuje potrzebne pliki z podanej sciezki tylko minusem jest to ze za kazdym nowym projektem trzeba w opcjach wpisac odpowiednia sciezke z synapse nie tak jak to bylo w delphi.

Nie proponowal sciezki tylko uznal ze takowej NIE MA w ogolnym wyszukiwaniu, czyli blad jaki opisales wyze, a przeciez ustawialem i nie wiedziec czemu tak jest. Moze to jakas nowsza wersja i ma po prostu bledy.

0

@poczatkujacy599: jeżeli chodzi o HTTP, to potrzebna lista modułów z Synapse w wersji jakiej ja używam jest podana w moim artykule Obsługa protokołu HTTP przy użyciu pakietu Synapse i wierz mi przy obecnych dyskach wrzucenie czasem konkretnych plików nie stanowi problemu braku miejsca. A ma to rozwiązanie taki plus, że ewentualnie przenosząc kod na inny komputer albo komuś go udostępniając. Nie trzeba się męczyć z instalacją niestandardowych komponentów.

A i nie znam dobrze Lazarusa, ale chyba nie jest tam problemem zrobić domyślną opcję dla wszystkich projektów lub ustawić w konfiguracji środowiska ścieżki do wyszukiwania modułów. Wtedy wrzucasz raz cały pakiet Synapse do jakiejś lokalizacji i nie powinno być problemów po jej podaniu z dostępem do modułów wchodzących w skład Synapse.

2

Wejdź c:\lazarus\fpc\2.6.2\bin\x86_64-win64\ (oczywiście ścieżkę dostosuj do Twojej instalacji i wersji) tam masz plik fpc.cfg edytuj go tam będziesz miał

# -----------------------
# Set Filenames and Paths
# -----------------------

trochę niżej # searchpath for units and other system dependent things
tam dodaj -FuC:\lazarus\components\synapse tą ścieżkę musisz dostosować do swojej ja mam jak widać "C:\lazarus\components\synapse"
zapisz plik, uruchom Lazarusa i ma działać.

0

dz i gitara

@olesio naucz sie czytac posty, a nie chwaic sie artykulem. problem rozwiazany.

0

Ja się nie chwalę artykułem. Podałem link gdzie sobie możesz poczytać jakie akurat moduły można wrzucić aby obsłużyć bez problemów HTTP. Idąc Twoim nierozgarniętym tokiem myslenia, to właśnie tutaj ""chwalisz się" brakiem umiejętności googlowania oraz logicznego myślenia. Tak by dowiedzieć się, jak sobie skonfigurować Lazarusa dla swoich celów.

A i najprawdopodobniej masz coś namieszane w IDE, bo teraz sam sprawdziłem na wersji 64 bitowej i "instalacja" z dołączonego .lpk poszla bez problemów. Tak jak opisywał @kAzek - IDE zapytalo też, czy dodać ścieżkę i tyle.

EDIT: i nie trzeba robić ręcznie tego jak @kAzek, bo w zakładce "Opcje kompilatora\Ścieżki", w opcjach projektu jest również ta dyrektywa -fu do ustawienia. Dałem tam na próbę ścieżkę D:\! gdzie wrzuciłem swój własny moduł i bez problemów mi go zaobaczyło po dodaniu do sekcji uses. I tym się nie chwalę, tylko piszę jakby ktoś na przyszłośc nie umiał też poszukać analogicznej opcji i od razu smarował na forum.

0

A mi w wersji 32 bitowej w opcjach kompilatora po prostu nie dziala, dlatego zalozylem ten watek. Widzi tylko jak ustawie sciezke w opcjach projektu. Instalujac lpk skompilowalem pliki, potem w "Konfiguruj zainstalowane pakiety" musialem go jeszcze zainstalowac i lazarus nie pytal sie o zadne sciezki. trzy klikniecia mysza w opcjach pojektu to nie zaden wysilek, wiec to mi wystarczy. dz za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1