Tworzenie serwera SQL do ćwiczeń - jak to zrobić?

0

Witam,
Mam problem z tym jak utworzyć serwer sql do ćwiczeń. Na zajęciach z baz danych nie wytłumaczono jak w ogóle postawić taki serwer, jedynie dostaliśmy gotowy obraz skonfigurowanego linuxa(mint) i zadania. Właśnie chciałem sobie poćwiczyć przed kolokwium, mam 2 pliki baz lecz nie wiem kompletnie jak sie do tego zabrać. Próbowałem zainstalować mysql community server lecz nie wiem jak dodać bazę. Dodam że chciałbym tą bazę na windows 7
z góry dzięki za pomoc

0

MySQL ma pełną automatyczną instałkę pod windows.

0

no i zainstalowałem mysql, stworzyłem serwer ale nie wiem jak dodać bazę. Czy trzeba to zrobic przez konsolę serwera czy można jakoś inaczej?

0

ściągnij MySQL Workbench

0

w komplecie masz mysql_admin

0

W workbench utworzyłem to połączenie z bazą i mam tam przykładowe tabele tylko teraz nie wiem jak importować całą bazę z pliku

0

mysqlimport - również w komplete.

0

masz kilka opcji

Albo importować z CLI
Albo przez Workbench ctrl+c, ctrl+v
Albo przez Workbench Scripting->open script

0
misiakufal napisał(a):

masz kilka opcji

Albo importować z CLI
Albo przez Workbench ctrl+c, ctrl+v
Albo przez Workbench Scripting->open script

na screenie 1 jest próba uruchomienia tego, na drugim miejsce gdzie sie importuje baze(chyba) i na 3 błąd który wyskakuje przy próbie importu
dodaje jeszcze plik bazy ale jako txt bo nie mozna wrzucic sql

0

ok, udało się w koncu za pomocą mysql query browser. Mam teraz pytanie(nie wiem czy zakładać nowy wątek):
1.

create table statystyki (
  idmeczu smallint primary key references mecze,
  gospodarze smallint[],
  goscie smallint[]
);

wywala mi błąd w miejscu []
"Error Code: 1064. You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '[],goscie smallint[])' at line 1"
2.

create table punktujace (
  numer smallint not null,
  iddruzyny varchar(5) not null references druzyny,
  idmeczu smallint not null references mecze,
  punkty smallint not null,
  primary key (numer, iddruzyny, idmeczu),
  foreign key (numer, iddruzyny) references siatkarki
);

wyrzuca błąd w foreign key "cannot add foreign key constraint

w drugiej bazie:

copy klienci from stdin null '';
1	Hłasko Regina	Edwarda Bera 5	Elbląg	91-001	111 222 111

nie działa copy

0
  1. Wywal [], zostaw samo SMALLINT
  2. Czy tabela siatkarki juz istnieje?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1