Nieobsługiwane argumenty wejściowe w Code::Blocks pod Windows 8.1

0

Witam,

Mam taki problem: obecnie pracuję na Windows 8.1 z programem CodeBlocks (i DEV C++) i kompilatorem Gnu. Jednak jeśli tworzę jakiś program, który powinien brać ode mnie argumenty do argv, to albo kompletnie pomija on ten krok, albo się wiesza. Czy ktoś ma pomysł jak tego uniknąć? Z czego może wynikać ten problem?

Pozdrawiam,
Dominika

0

A w jaki sposób przekazuejsz te argumenty do programu?

0

pokaz kod i jak to wywolujesz.

0

Jeden z kodów:

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <iomanip>

using namespace std;

double Lagrange (double*, double*, double, int);

int main (int argc, char *argv[]) 
{
  double x = atof (argv[1]) ;

  int Np = 3;
  double X[3], F[3]; 

  X[0] = -1;  F[0] = 2;		//	P1 (-1 , 2)
  X[1] =  0;  F[1] = 1;		//	P2 ( 0 , 1)
  X[2] =  2;  F[2] = 5;		//	P3 ( 2 , 5)

  cout << "f (" << x << ") = " << Lagrange (X, F, x, Np) << endl;
  return 0;
}


double Lagrange (double *X, double *F, double x, int Np)
{
  double Suma=0, Li;

  for (int i=0; i <= Np-1 ; i++)
  {
    Li = 1;
    for (int j=0; j <= Np-1 ; j++)
    {
      if (i != j) Li *= (x-X[j]) / (X[i]-X[j]) ;
    }
    Suma += F[i] * Li ;
  }

  return Suma;
}

Program powinien, z tego co wiem, wziąć ode mnie wartość x podczas otwierania, a tego nie robi. Pokazuje mi się tylko:
1386698494 506
inf
1386698494 508

dodanie znacznika <code class="cpp"> - fp

0

Nie, przepraszam. Do kodu jaki napisałam otrzymuję odpowiedź inną, mianowicie:
"f(0) = 1"
Mimo wszystko: są to programy, które bez problemu na zajęciach otwieram na Linux'ie, a na Windowsie mam problem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1