c++ projekt z menu

0

Witam. Jestem początkującym programistą mimo, że chodzę do 3 klasy technikum informatycznego. Zwracam się co Was jako do bardziej zaawansowanych o pomoc. Mianowicie mam zrobić projekt zaliczeniowy w c++( coder blocks). Ma on dotyczyć programu z menu numerycznym i po wybraniu odpowiedniej opcji ma wykonywać czynność jej przypisanej. Napisałem na razie tyle:

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <stdlib.h>

using namespace std;
struct osoba{
    string Imie;
    string Nazwisko;
    int Wiek;

};
int main()
{
    osoba Jan={"Jan","Kowal",27};
    osoba Marek={"Marek","Maj",41};
    osoba Adam , os1;
    int n;    //zmienna do sterowania switch'em
    char c='t';
    while(c!='x')
    {
        system("cls");
        cout << "\n\n\n\n\t\t\t"<< "MENU PROGRAMU"<<endl;
        cout << "\t1. Informaja o programie."<<endl;
        cout << "\t2. Odczyt danych z pliku."<<endl;
        cout << "\t3. Dopisanie danych"<<endl;
        cout << "\t4. Koniec programu"<<endl;
        cout << "\t\tWybierz jedna z opcji MENU np.1 ENTER "<<endl;
        cin >> n;
        switch(n)
        {
            case 1:
            {
                    cout <<"\n Program szkoleniowy ver. 0.0.1"<<endl;
                    system ("pause");
                    break;
            }
            case 2:
            {
                  fstream outFile;
                    outFile.open(".//naszPlik.txt",ios::in);
                    outFile >>os1.Imie;
                    outFile >>os1.Nazwisko;
                    outFile >>os1.Wiek;
                    outFile >>Adam.Imie;
                    outFile <<Jan.Imie;
                    outFile.close();
                    system("cls");
                    cout << "\n\n\t";
                    cout << os1.Imie<<"  "<<os1.Nazwisko<<"  "<<os1.Wiek<<endl;
                    cout << Adam.Imie<<endl;
                    break;
            }
            case 4:
            {
                    cout<< "\n\tKoniec programu nacisnij x i Enter!";
                    cin>> c;
                    break;
            }
            default:
                cout<<"\n";
        }

    }
        //utworzenie zmiennej plikowej
    fstream naszPlik;
        // otwarcie pliku do zapisu
    naszPlik.open(".//naszplik.txt",ios::out);
        //wpisywanie danych do pliku
    naszPlik << Jan.Imie;
    naszPlik << "\t";
    naszPlik << Jan.Nazwisko;
    naszPlik << "\t";
    naszPlik << Jan.Wiek ;
    naszPlik << "\n";
    naszPlik << Marek.Imie;
    naszPlik << "\t";
    naszPlik << Marek.Nazwisko;
    naszPlik << "\t";
    naszPlik << Marek.Wiek ;
    naszPlik << "\n";
    //na koniec nalezy zamknac plik
    naszPlik.close();

    cout << os1.Imie<<"   "<<os1.Nazwisko<<"  "<<os1.Wiek<<endl;
    cout <<Adam.Imie<<endl;
    return 0;
}

Problem tkwi w tym, że nie wiem jak napisać dalej by w menu zrobić dodatkową pozycje "info o uczniu" w której (za pomocą tablic) wyświetlały by się pozycje :
1.Nazwisko
2.Imię
3.Klasa
4.Oceny( w formie tablicy)
5.Nr. dziennika

Błagam o pomoc:(

Pozdrawiam.

0

Dziękuję za uwagę. Chciałbym jeszcze dodać ze mimo iz jestem w 3 klasie to dopiero teraz zaczynam programowanie w c++ tak na free pascal'u działałem (wiem, że to żenada) ale to taki poziom w szkole.Dlatego własnie nie wiem jak mam to napisać :(
Pomożecie z tym menu rozwinąć sytuacje? (Stoje w martwym punkcie i nie wiem jak mam to zrobić )

0

Dokładnie tak samo jak zrobiłeś to co wyżej.
Praktycznie niczym to się nie różni, więc nie rozumiem o co pytasz.
No chyba że to co jest wyżej nie jest twego autorstwa, w tym kodzie nie rozumiesz ani wiersza i prosisz o gotowca - wtedy wszystko jasne i @madmike z pewnością to doceni :)

0

_13th_Dragon chodzi o to, że to napisałem na lekcji przy drobnej pomocy nauczyciela, który mnie nakierowywał. Jak dodać kolejną pozycję w menu wiem, tylko nie wiem jak mam zrobić by w tej opcji "info o uczniu" wyskakiwały juz gotowe informacje np. "podaj imie" i użytkownik podaje imię i tak do wszystkich opcji do wyliczania sredniej arytmetycznej z ocen mam juz program napisany tylko z tymi poprzednimi nie umiem sobie poradzić. Jest jakaś szansa na pomoc?

0

Którego z tych wierszy z programu wyżej kompletnie nie rozumiesz:

cout <<"\n Program szkoleniowy ver. 0.0.1"<<endl;
outFile >>os1.Imie;
0

Nie mam pojęcia jak do pozycji w menu o nazwie "info o uczniu" zrobić tak by klient po wejsciu w ta opcje miał pewnego rodzaju formularz typu właśnie nazwisko imie itp
:(

0

A którego z tych wierszy kompletnie nie rozumiesz ?

cout<<"Podaj imie"<<endl;
cin>>os1.Imie;
0
cin>>os1.Imie;
0

Masz w kodzie wszystko co jest w tym wierszu:

cin >> n;
outFile >>os1.Imie;

Weź sobie przeczytaj pierwszy lepszy kurs C++ znaleziony w google, wystarczy pierwszych parę stron.

0

czyli tworze np

cout << "\t5. informacje o uczniu"<<endl;

a potem jak wejsc w ta opcje i napisac dodatkowe parametry

Jest jakaś możliwość aby pod punkt 5 "dopisanie danych" podczepić to jakoś ?

0

Powtórzę jeszcze raz - Weź sobie przeczytaj pierwszy lepszy kurs C++ znaleziony w google, wystarczy pierwszych parę stron.
Bo nie rozumiesz ani jednego wiersza z tego co masz w tym programie.

0

:( wiecie może gdzie ktoś coś takiego mógłby zrobić?? ja wymiękam

0

Nie jestem w stanie tego ogarnąć

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1