Błąd przy iinicjalizacji tablicy w klasie.

0

Witam.

Mógł by ktoś zerknąć czy dobrze zainicjalizowałem te tablice? Bo coś mi to nie chce działać.

#include <iostream>
#include <ctime>
#include <cstdlib>
using namespace std;


class enigma
{
   public:    
   int tablica_liczb[39] = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,22,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38};
   char tablica_znakow[32] = {'a','b','c','d','e','f','g','h','i','j','k','l','m','n','o','p','r','s','t','u','w','z','1','2','3','4','5','6','7','8','9'};    
   int dlugosc; // przechowuje dlugosc tekstu
   int wylosowane[30];//przechowuje wylosowane liczby
   std::string tekst;// przechowuje tekst uzytkownika
   char szyfr[20];// przechowuje gotowy szyfr
   
   void menu()
{
    cout <<"\t\t\tENIGMA" << endl;
    cout <<"\n\n1.Szyfrowanie"<< endl;
    cout <<"2.Wyjscie";
}
};
Kompilator: TDM-GCC 4.7.1 64-bit Release
Wykonywanie g++.exe...
g++.exe "C:\Users\Damian\Desktop\ENIGMA.cpp" -o "C:\Users\Damian\Desktop\ENIGMA.exe"   -I"C:\Program Files (x86)\Dev-Cpp\MinGW64\include" -I"C:\Program Files (x86)\Dev-Cpp\MinGW64\x86_64-w64-mingw32\include" -I"C:\Program Files (x86)\Dev-Cpp\MinGW64\lib\gcc\x86_64-w64-mingw32\4.7.1\include\c++"  -L"C:\Program Files (x86)\Dev-Cpp\MinGW64\lib" -L"C:\Program Files (x86)\Dev-Cpp\MinGW64\x86_64-w64-mingw32\lib" -static-libgcc
C:\Users\Damian\Desktop\ENIGMA.cpp:10:136: warning: non-static data member initializers only available with -std=c++11 or -std=gnu++11 [enabled by default]

C:\Users\Damian\Desktop\ENIGMA.cpp:11:154: warning: non-static data member initializers only available with -std=c++11 or -std=gnu++11 [enabled by default]
C:\Users\Damian\Desktop\ENIGMA.cpp:10:136: warning: extended initializer lists only available with -std=c++11 or -std=gnu++11 [enabled by default]
C:\Users\Damian\Desktop\ENIGMA.cpp:11:154: warning: extended initializer lists only available with -std=c++11 or -std=gnu++11 [enabled by default]

Compilation succeeded in 0,97 seconds with warnings


Środowisko Dev C++

0
dejmien napisał(a):

Witam.

Mógł by ktoś zerknąć czy dobrze zainicjalizowałem te tablice? Bo coś mi to nie chce działać.

...
class enigma
  {
   ...
   static int tablica_liczb[39];
   static char tablica_znakow[32];
   ...
  };
int enigma::tablica_liczb[39] = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,22,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38};
char enigma::tablica_znakow[32] = {'a','b','c','d','e','f','g','h','i','j','k','l','m','n','o','p','r','s','t','u','w','z','1','2','3','4','5','6','7','8','9'};

Lub tak jak mówi komunikat - c++11

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1