Wypisanie kolejnych liczb nieujemnych z wcięciem tak dużym, jaka jest wartość liczby

0

Pomozecie napisać program ktory wypiuje kolejne liczby nieujemne (moze byc 10) w kolejnych liniach ale tak zeby przed kazda liczba wystepowalo tyle spacji ile wynosi wypisana liczba. czyli musi to wygladac mniej wiecej tak

0
 1
  2
   3

z gory dzieki za pomoc

dodanie znacznika <code> - fp

0

A co już masz? i z czym masz problem? To prościutki program.

0

nie mam pojecia jak wypisywac te spacje przed liczbami

0

To zrób drugą pętlę która wypisuje te spacje. Nie jest to ani eleganckie ani sensowne, ale zadziała. Eleganckie rozwiązanie wykorzystuje odpowiednie modyfikatory printfa.

0
for(j = 0; j < 20; j++)
{
    for(i = 0; i <= j; i++) cout << " ";
    cout << endl;
}

Cos takiego? tylko dopisac j?

dodanie znacznika <code class="cpp"> - fp

0

No tak. Mogłeś też dopisać to j po prostu i sprawdzić czy działa.

1
for(j=0;j<20;++j) cout<<setw(j)<<""<<j<<endl;

Uwaga, dołączyć <iomanip>

0

a w jezyku C jak to bedzie wygladac?

0
int i;
for (i = 0 ; i < 10 ; i++)
{
  wyswietlSpacje(i);
  printf("%i\n", i);
}

wyswietlSpacje napisz sam.

lub tak jak napisał @Shalom zapoznaj się dokładniej z printf'em

1
for(j=0;j<20;++j) printf("%*s%d\n",j,"",j);
0

@Fasadin:

int i;
for (i = 0 ; i > -10 ; i--)
{
  wyswietlSpacje(abs(i));
  printf(i);
  printf("\n");
 
}

Ten kod nie ma wiele wspólnego z zadaniem (miały być liczby nieujemne, skąd to -10 i abs?), a dodatkowo nie ma prawa działać (printf(i)?). Nawet się nie kompiluje zresztą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1