Wątek zablokowany 2014-10-17 08:50 przez dzek69.

Jak wstawić okienko dialogowe, które się pyta?

0

Mam taki problem chcę wstawić w stronę takie okienko z pytaniem tak czy nie i jeżeli użytkownik klinie na nie to zostaje na tej stronie, a jeżeli tak to przekierowuje go do innej strony.

0

Mam taki hiperłącze

<a href=javascript:zapytaj();>usun</a>

A tu kod javascript

<script type="text/javascript">
<!--
function zapytaj() {
var answer = confirm ("Czy na pewno chcesz usunąć");
if (answer)
else window.location.href = "./usun_usera.php?user=$zapytanie2[nazwa]";
}
// -->
</script> 

I to nie działa.

0
function zapytaj() {
var answer = confirm ("Czy na pewno chcesz usunąć");
if (answer) { }
else window.location.href = "./usun_usera.php?user=$zapytanie2[nazwa]";

//
if (!answer)
    window.location.href = "./usun_usera.php?user=$zapytanie2[nazwa]";
}

a tak?

0
.Al napisał(a):
function zapytaj() {
var answer = confirm ("Czy na pewno chcesz usunąć");
if (answer) { }
else window.location.href = "./usun_usera.php?user=$zapytanie2[nazwa]";

//
if (!answer)
    window.location.href = "./usun_usera.php?user=$zapytanie2[nazwa]";
}

a tak?

W rezultacie takie coś działa

function zapytaj() {
var answer = confirm ("Czy na pewno chcesz usunąć");
if (!answer) { }
else window.location.href = "./usun_usera.php?user=$zapytanie2[nazwa]";
 
//

}

Tylko jak przkierowuje mnie do innej strony to nie przkierowuje tego co jest w zmiennej $zapytanie2[nazwa] tylko ten napis.

0

no a gdzie ta zmienna jest zadeklarowana?

0
.Al napisał(a):

no a gdzie ta zmienna jest zadeklarowana?

na pewno poza funkcją ale to jest zmienna języka PHP.

Próbowałem też czegoś takiego ale wtedy się funkcja nie wywołuje

<script type="text/javascript">
<!--
function zapytaj(zapytanie) {
var answer = confirm ("Czy na pewno chcesz usunąć");
if (!answer) { }
else window.location.href = "./usun_usera.php?user=" + zapytanie;
 
//

}
// -->
</script> 

Ale po takim czymś widze, że w adresie funkcji jest zamiast zmienna php jej wartość.

Próbowałem też czegoś takiego ale wtedy się funkcja nie wywołuje

<script type="text/javascript">
<!--
function zapytaj(zapytanie) {
var answer = confirm ("Czy na pewno chcesz usunąć");
if (!answer) { }
else window.location.href = "./usun_usera.php?user=" + zapytanie;
 
//

}
// -->
</script> 

Ale po takim czymś widze, że w adresie funkcji jest zamiast zmienna php jej wartość.

Już sobie poradziłem trzeba było zmienną php ująć w znaki ""

0

A to już normalnie napisać nie możesz, tylko trzeba kombinować negując niepotrzebnie warunek i dokładać kodu beznadziejnie sformatowanego?

<script type="text/javascript">
<!--
function zapytaj(zapytanie) {
  var answer = confirm ("Czy na pewno chcesz usunąć");

  if (answer)
  {
    window.location.href = "./usun_usera.php?user=" + zapytanie;
  }
// -->
</script>

Warunek równoznaczny z Twoim, tyle że bez zbędnego negowania i pustego bloku, bo skoro i tak wykonujesz jakiś kod tylko w jednym przypadku, to else i pusty blok przed nim są niepotrzebne; I naucz się formatować kod - oszczędzisz sobie w przyszłości wielu włosów na głowie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1