Błędy przy wywołaniu metody pobierz

0

Proszę o pomoc przy wywołaniu metody pobierz za pomocą obiektu , próbowałem ją wywołać sposobem, który prezentuję poniżej, ale nie działa. Cały program działa prawidłowo lecz gdy wywołuję metodę pobierz to jest jeden failed.

#include "stdafx.h"
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <conio.h>
#include <string>
using namespace std;
class czworokat{
public :
	float dlugosc_boku_A;
	float dlugosc_boku_B;
	int kat;
	czworokat();
	czworokat(float dlugosc_boku_A,float dlugosc_boku_B,int kat);
	~czworokat();
void pobierz();	
	int pole();
	int obwod();
};
void czworokat::pobierz()

{
	cout <<" podaj dlugosc boku A "<<endl;
	cin>>dlugosc_boku_A ;
	cout <<"podaj dlugosc boku B "<<endl;
	cin>>dlugosc_boku_B;
	cout<<"podaj wielkosc kata "<<endl;
	cin>>kat;
}

int _tmain(int argc, _TCHAR* argv[])
{
	czworokat f1;
	f1.pobierz();

	
system("pause");

	return 0;
}

poprawienie tagów wątku - fp

1

Gdzie masz ciało konstruktorów, destruktora oraz funkcji pole i obwod?

0

Napisałem tylko tyle , gdyż po każdej linijce kompiluję i sprawdzam czy nie ma błędów ( gdyż jestem początkujący) , wyskoczył mi błąd wiec stoję w miejscu , próbowałem już wielu sposobów ale nie wiem jak wywołać metodę.

wiem, że schemat wywołania metody za pomocą obiektu jest dobry , lecz jest błąd po kompilacji , nie wiem czemu , proszę o ewentualne rady.

1

Co ma Twoja odpowiedź do mojego pytania?

proszę o ewentualne rady.

Zacząłbym od zaimplementowania brakujących metod...

0

Aby ruszyło musisz albo zakomentować definicji obu konstruktorów albo dopisać deklaracje konstruktora domyślnego (ten bez parametrów).

Maniun napisał(a):

Napisałem tylko tyle , gdyż po każdej linijce kompiluję i sprawdzam czy nie ma błędów ...

A w takim stanie:

#include "stdafx.h"
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <conio.h>
#include <string>
using namespace std;
class czworokat{

też próbowałeś kompilować?

0

Konstruktor domyślny jest stworzony , a w takim stanie jak przedstawiłeś próbowałem już kompilować.

1

Gdzie on jest stworzony?
Zadeklarowałeś jedynie nagłówek, lecz nigdzie nie ma ciała tej metody, więc jej jako-tako "nie ma".

0

Dziękuję Patryk27. Zrobiłem ciało konstruktora i destruktora . Program działa :) Dziękuję jeszcze raz :) Jesteś wielki !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1