Dwie subdomeny używające tych samych plików

0

Witam, mam mały problem (właściwie to mógłbym sam go rozwiązać "łopatą") ale jestem pewny że jest prostrze rozwiązanie, które oszczędziłoby mi pracy teraz i w późniejszym czasie podczas aktualizacji mojej strony.

Przebudowuję stronę pod względem zmiany języka , mam sobie stronę "strona.net" w dwóch językach i chciałbym zmienić to na "pl.strona.net" i "en.strona.net"

W tym celu chciałbym żeby obie te subdomeny używały tych samych plików z jednego głównego folderu, ponieważ chcę uniknąć kopiowania tych samych plików do folderów "pl" i "en" jeżeli da się to tak rozwiązać to reszte już bym w PHP ogarnął. Oczywiście wszelkie przekierowania odpadają, jak wchodzę na en.strona.net to chcę zostać na en.strona.net.

Jeżeli ktoś wie jak to zrobić w DNS to byłbym wdzięczny za nakierowanie na rozwiązanie.

0

W tym celu chciałbym żeby obie te subdomeny używały tych samych plików z jednego głównego folderu [...]

To może napisz jeszcze jakie to pliki i do czego one będą służyć, a coś więcej będzie można podpowiedzieć;

Jeżeli ktoś wie jak to zrobić w DNS to byłbym wdzięczny za nakierowanie na rozwiązanie.

Nie sądzę, żeby DNS miał z tym cokolwiek wspólnego...

0

Właśnie sam do tego doszedłem że to nie koniecznie kwestia DNS chociaż ciągle mi chodzą po głowie jakieś rekordy cname typu "pl.strona.net -> strona.net"

Ale teraz już wiem że chodzi tutaj o htaccess.

To może napisz jeszcze jakie to pliki i do czego one będą służyć, a coś więcej będzie można podpowiedzieć;

No właściwie to wszystkie pliki, cała strona.

Krótko mówiąc chciałbym żeby pod tymi 3 adresami była ta sama strona, jeden zestaw plików i jednocześnie żeby każda z tych domen działała osobno czyli bez jakiegoś przekierowywania na główną domenę. Rozróznianie domen i wyświetlanie odpowiednich tekstów to już zrobię w PHP.

0

Właśnie sam do tego doszedłem że to nie koniecznie kwestia DNS chociaż ciągle mi chodzą po głowie jakieś rekordy cname typu "pl.strona.net -> strona.net"

A nie o zwykłe przekierowania Tobie tutaj chodzi? Jeśli użytkownik poda adres pl.strona.net to ma go przenieść na stronę strona.net? To są przekierowania i raczej nie służą do współdzielenia zasobów, tylko do przekierowywania na odpowiednią stronę;

Krótko mówiąc chciałbym żeby pod tymi 3 adresami była ta sama strona, jeden zestaw plików i jednocześnie żeby każda z tych domen działała osobno czyli bez jakiegoś przekierowywania na główną domenę. Rozróznianie domen i wyświetlanie odpowiednich tekstów to już zrobię w PHP.

Ale co to ma wspólnego ze współdzieleniem tych samych plików?

0
furious programming napisał(a):

A nie o zwykłe przekierowania Tobie tutaj chodzi? Jeśli użytkownik poda adres pl.strona.net to ma go przenieść na stronę strona.net? To są przekierowania i raczej nie służą do współdzielenia zasobów, tylko do przekierowywania na odpowiednią stronę;

Jeżeli tak jest to nie o to chodzi, w takim razie zapominam o DNS.

Ale co to ma wspólnego ze współdzieleniem tych samych plików?

Nie wiem już jak prościej to wytłumaczyć, wszystkie pliki strony są w jednym folderze public_html, gdybym utworzył subdomeny to musiałbym te pliki skopiować również do folderów "pl" i "en" tak? Wtedy to by działało ale w razie aktualizacji musiałbym zmieniać pliki w 3 różnych miejscach.

A o to chodzi żeby wszystkie 3 domeny korzystały z tych samych plików ale jednocześnie pod różnymi adresami czyli wejście na **pl.strona.net/podstrona-numer-1 ** i en.strona.net/podstrona-numer-1 wyświetli mi tą samą stronę tylko w różnych językach (o zmiany języka zadbam w PHP) i url pozostanie bez zmian

0

A o to chodzi żeby wszystkie 3 domeny korzystały z tych samych plików ale jednocześnie pod różnymi adresami czyli wejście na pl.strona.net/podstrona-numer-1 i en.strona.net/podstrona-numer-1 wyświetli mi tą samą stronę tylko w różnych językach (o zmiany języka zadbam w PHP) i url pozostanie bez zmian

No to w sumie mógłbyś ustawić przekierowania, ale wądą jest to, że adres URL na pasku adresu przeglądarki zostanie zmieniony na ten, na który wskazuje;

Nie wiem czy jest to możliwe, ale z tego co wiem to muszą być osobne katalogi; Nie wiem też dlaczego do obsługi różnych języków zaprzęgasz PHP; W menedżerze kona hostingowego (jeśli takowy masz wykupiony) jest moduł do zarządzania subdomenami; Po dodaniu nowej subdomeny zostaje automatycznie dodany dla niej nowy katalog, w którym należy umieścić pliki, które będą ładowane pod tą subdomeną; Jeśli ich tam nie będzie - nie będzie co wyświetlić;

Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim, dlatego dla mnie rzeczą normalną było by utworzenie osobnych plików dla każdej subdomeny, a elementy wspólne (jak np. grafika) pobierane były by z katalogu z wspólnymi plikami, dzięki czemu dublowane były by tylko pliki np. htm z kodem strony - wspólna struktura, ale tekst w różnych językach;

Na dzień dzisiejszy nie mam lepszego pomysłu; W tym wątku powinni się wypowiedzieć użytkownicy, którzy zajmują się webdeweloperką konkretniej ode mnie; No i pozostaje jeszcze poszukanie takich informacji w sieci - na pewno ktoś już miał taki problem i uzykał sensowne odpowiedzi.

0

No właśnie takie rozwiązanie z subdomenami opisałem wyżej i problem polega na tym że to nie tylko grafiki są wspólne, wszystko jest wspólne poza plikami językowymi.
Dlatego nie ma sensu żebym w 3 różnych folderach wrzucał te same pliki skoro tylko kilka plików językowych się różni. Stronę rozwijam na bieżąco także każdy update wiązałby się z kopiowaniem zaktualizowanych plików w 3 różne miejsca. To że rozwiązanie jest to jestem pewny w niemal 100% tylko byłby potrzebny ktoś kto zna dobrze mod.rewrite

Próbowałem rozwiązania stąd: http://stackoverflow.com/questions/11623863/redirect-subdomain-to-main-domain i z kilku podobnych wątków na tej stronie ale nie koniecznie chciało mi to działać :(

umieściłem takie wpisy w htaccess

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^pl.strona.net$ [NC]
RewriteRule ^$ /index.php

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^en.strona.net$ [NC]
RewriteRule ^$ /index.php

EDIT:

No cóż, najciemniej pod latarnią. Zapomniałem o opcji "wskaźniki domen" w panelu DA. Dodałem te subdomeny jako aliasy i już wszystko działa tak jak sobie to wyobraziłem :) Wątek do zamknięcia. Dzięki za zainteresowanie Furious.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1