Kilka zadań z operatorów warunkowych

0

Witam, muszę napisać trzy programy, ale kompletnie nie wiem, jak się za to zabrać. Zadania brzmią:

ZAD. 1.Napisz program pobierający od użytkownika 3 liczby całkowite i obliczający rzeczywisty wynik, część całkowitą i resztę z dzielenia dla każdej z nich przez 2. Ekran wyjściowy:

LiczbaWynikCzęść całkowitaReszta





Napisz program, który dla dwóch wczytanych liczb wyznaczy minimum i maksimum. Zastosuj operator warunkowy.

Napisz program, który dla wczytanej liczby określi jej znak. Do wyznaczania znaku liczby zastosuj operator warunkowy.

Pomożecie mi z ich napisaniem ? Co nieco wiem o operatorach, ale nie potrafię zastosować tej wiedzy w zadaniach :(
Gdyby było to możliwe - proszę o szybkie rozwiązanie problemu :) Z góry dziękuję i pozdrawiam.

0

E:
Co nieco podpowiem:

  1. zastosuj modulo
  2. nie za bardzo rozumiem co to znaczy dla dwóch liczb wyznacz minimum, ale jeśli chodzi o mniejszą liczbę to wystarczy jeden if.
  3. jeśli wczytana liczba jest mniejsza od 0 to jest jest to liczba ujemna, w przeciwnym razie dodatnia. 0 nie jest ani dodatnie ani ujemne.
0
xorgx3 napisał(a):
  1. nie za bardzo rozumiem co to znaczy dla dwóch liczb wyznacz minimum, .

mam ten sam problem
W trzecim dochodzę tutaj :

 #include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
    int a,y;
    
        cout << "Program dla wczytanej liczby okresla jej znak "<<endl;
        cout << "Podaj liczbe\na = ";
        cin >> a;
        cin.get();
        (a==10*(-y))? 
        cin.get();

    return 0;
}
0
lukaszuk1995 napisał(a)

W trzecim dochodzę tutaj :

Zapewne w trzecim chodzi o coś takiego:
bool isNegative = (a < 0)?true:false; (tzn.po cokolwiek tutaj stosować operator warunkowy, no ale...).

Napisz program, który dla dwóch wczytanych liczb wyznaczy minimum i maksimum. Zastosuj operator warunkowy.

Może:
min = (a<b)?a:b;
Analogicznie dla "max" (jedynie inny warunek).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1