Rozpoczęcie nauki programowania od samego początku

0

Witam.
Postanowiłem uczyć się programowania od samego początku. Być może nie potrzebnie od razu wziąłem się za c++.
Pierwszy najprostszy język to chyba turbo pascal. Czy wie ktoś skąd ściągnąć turbo pascala na system windows 7 64 bit?
Szukam i ani razu nie mogę odpalić pascala. Wyświetla mi okno, że program nie jest kompatybilny do systemu 64-bitowego czy jakoś tak.
Ewentualnie jakiś inny język może?
Z tego co czytałem to free pascal może i by poszedł na tym systemie, aczkolwiek nie jest polecany.

Sorki dla wszystkich którzy uważają, że mam gdzieś odpowiedzi na moje poprzednie posty, skoro się do nich po jakimś czasie nie stosuję. Nie idzie mi łatwo nauka programowania c++, i dlatego chciałbym nauczyć się programowanie od samych podstaw.
Może wtedy będzie mi łatwiej.

A i jeszcze jedno. Jeżeli poda ktoś jakiś język, to prosiłbym o podanie również jakiegoś dobrego kursu.
Z c++ okazało się, że mimo tego, iż w googlach napisane jest kurs c++, to później od forumowiczów dowiaduję się, że mam pomieszane języki c z c++.

0

C++ jest ok, ale Twoje podejście już nie.
Zamiast pomyśleć, to Ty chcesz zmieniać język, bo forumowicze napisali, że coś jest pomieszane.
Najpierw powinieneś sobie uświadomić w ogóle co to jest programowanie, a dopiero później się za nie brać. Poza tym bez samodzielnego myślenia, a tylko z "kursami w google" nie przebrniesz nawet przez podstawy.
Milion razy było pisane na tym forum o książkach, kursach, tutorialach, a Tobie nawet nie chce się poszukać.

Chyba najlepiej będzie jak kupisz sobie np Symfonię C++ i od niej rozpoczniesz "na nowo" programowanie.

0
adrian.widzew napisał(a)

Czy wie ktoś skąd ściągnąć turbo pascala na system windows 7 64 bit?

TP istnieje tylko dla DOS-a.

Z tego co czytałem to free pascal może i by poszedł na tym systemie, aczkolwiek nie jest polecany.

Nie jest polecany? Że niby co?
To jest jeden z najlepszych istniejących kompilatorów Pascala (no i jest open-source).
Właśnie ten ponad 20-letni Turbo Pascal nie jest polecany.
Jeżeli zdecydujesz się na FPC (Free Pascal Compiler), pobierz sobie Lazarusa - jest to całe środowisko do (Object) Pascala, które jako kompilator posiada właśnie FPC.

A i jeszcze jedno. Jeżeli poda ktoś jakiś język, to prosiłbym o podanie również jakiegoś dobrego kursu.

Poszukaj w internecie pod kątem książek do Pascala (byle nie do Turbo Pascal!) lub Delphi - nic konkretnego nie jestem w stanie podać, ponieważ sam uczyłem się na zasadzie czytania dokumentacji i przeglądania gotowych kodów :P

1

(Autor poniższego postu z góry przeprasza za ewentualną pokraczność wyrażonej opinii z uwagi na brak znaczącego doświadczenia w dziedzinie języków programowania oraz "LedwoWidzenieNaOczy")

Ja bym Ci polecił na początek Javę. Myślę, że jest to dość łatwy i całkiem przystępny język dla początkującego. Poza tym dość szybko idzie się połapać w jej mechanizmach. Nie wiem jednak, czy ktoś Ci już to mówił, czy nie, ale prawdę mówiąc język sam w sobie nie jest aż tak istotny. Owszem - jednej osobie łatwiej zacząć od tego, czy innego języka, czy po prostu komuś lepiej się skrobie w c++ niż w c#, ale cały teatrzyk kręci się wokół idei programowania. A tą ideą jest rozwiązywanie problemów. Język, jest więc tylko narzędziem na drodze do pozyskiwania owych rozwiązań. Radziłbym Ci też tak właśnie patrzeć na programowanie. Jeżeli będziesz uczył się programowania myśląc, że chodzi tu jedynie o klepanie formułek, to szybko Ci to zbrzydnie. Jeżeli jednak spojrzysz na kodzenie jak na sztukę tworzenia czegoś z niczego i sztukę rozwiązywania problemów, to wsiąkniesz jak @#$@ :D

Podsumowując polecam Javę, ale każdy inny język też się nada. PS Java jest jeszcze o tyle fajna, że nie musisz się w niej martwić o zwalnianie pamięci (pewnie pojawią się głosy, że "to źle, bo ogłupia i nie uczy kwestii związanych z zarządzaniem pamięcią!" - pewnie jest w tym trochę racji, ale zawsze jak już się pozna jeden język, to poznanie reszty jest praktycznie formalnością).

Pozdro600

0

Było już mnóstwo wątków na ten temat i oczywiście nie można najpierw poszukać w sieci, tylko od razu zakładać nowe wątki; Tutaj jest dość obszerny artykuł na temat doboru języka do nauki; Zapoznaj się z nim;

adrian.widzew napisał(a)

Czy wie ktoś skąd ściągnąć turbo pascala na system windows 7 64 bit?

Taa, zamiast iść z duchem czasu Ty wolisz się cofać... Ten Turbo Pascal to faktycznie musi być jakieś cudo, bo wszędzie go pełno pomimo swojego sędziwego wieku; Wybierz może coś z aktualnego tysiąclecia;

adrian.widzew napisał(a)

Wyświetla mi okno, że program nie jest kompatybilny do systemu 64-bitowego czy jakoś tak.
Ewentualnie jakiś inny język może?
Z tego co czytałem to free pascal może i by poszedł na tym systemie, aczkolwiek nie jest polecany.

Ty w ogóle rozróżniasz takie pojęcia jak język programowania, kompilator, środowisko programistyczne? Bo z tego co piszesz można wywnioskować, że nie bardzo wiesz;

Poza tym Lazarus z FPC to jak na razie jedyne sensowne i darmowe środowisko pozwalające pisać aplikacje w Pascalu i Object Pascalu; Jeśli już chcesz się uczyć Pascala to wybierz właśnie to IDE, a nie jakieś starocie;

adrian.widzew napisał(a)

Nie idzie mi łatwo nauka programowania c++, i dlatego chciałbym nauczyć się programowanie od samych podstaw.

A to C++ nie uczysz się od podstaw? Skoro jego się uczysz, to po Ci Pascal? Przecież Pascal nie jest podstawą C++ - to zupełnie inne języki.

0

Ja uważam, że C++ jest na początek rzeczywiście nieco za trudny. Z mojej strony polecam znany już Poradnik Początkującego Programisty - http://gynvael.coldwind.pl/?id=238
@adrian.widzew, tylko zapoznaj się z nim uważnie, a nie, że długi to tylko przelecę wzrokiem.

0

Furious Programming jeżeli rochodzi się o moje stwierdzenie rozpoczęcia nauki programowania od podstaw od samego pascala, to raczej rozchodziło mi się o to, że pascal jest chyba najłatwiejszym językiem. Bo inaczej czemu w szkołach zaczynają uczyć programować od pascala? W każdym razie ja tak miałem.

0
adrian.widzew napisał(a)

[...] pascal jest chyba najłatwiejszym językiem. Bo inaczej czemu w szkołach zaczynają uczyć programować od pascala?

Nie wiem czy Pascal jest najprostszym do nauczenia się językiem (nie mnie oceniać), jednak jego składnia jest na tyle czytelna, że nie odstrasza świeżaków; Szkoły go uczą jako pierwszego języka, bo łatwo się go nauczyć - to prawda, ponadto do tego celu został pierwotnie stworzony - do nauki programowania (strukturalnego); Dopiero po nim nadchodzi czas na C(++);

Sam skończyłem TI, w którym na pierwszy ogień poszedł Pascal i bardzo się z tego powodu cieszę; Wielka jak cholera szkoda, że musiałem się mordować z TP7, skoro FPC i Lazarus już istniały i to dłuższą chwilę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1