Jak "doinstalować" Qt5 do Visual Studio 2010 Express?

0

Witam! Zainstalowałem VisualStudio 2010 Express i kilka dodatkowych zewnętrznych bibliotek. Wszystko mi ładnie działa i daje wynikowe exe. Jednak pojawił się problem - do mojego programu muszę dodać GUI. Pomyślałem o Qt, ale do tej pory pisałem tylko w QtCreatorze. Jakieś podpowiedzi, jak "doinstalować" Qt do VisualStudio 2010 Express? Chodzi mi o Qt 5 :) Szukałem w googlach, ale np. taki add-in nie działa z wersją Express ...

Robił już ktoś coś takiego?

0

Add-in nie działa i nie zadziała, ale to nie przeszkadza w podaniu libek linkerowi i za#includeowaniu w kodzie nagłówka od Qt.

A formę możesz napisać ręcznie w kodzie albo wyklikać w QtDesignerze, odpalonym ręcznie a nie przez add-ina.

0

Ok, ale co właściwie mam zainstalować? ;) Mam już Visual Studio 2010 Express, mam doinstalować QtCreatora? Czy tylko to: qt-windows-opensource-5.1.1-msvc2010-x86-offline.exe?

0

Napisałem QtDesigner, nie QtCreator.
Choć QtCreatora oczywiście możesz, ale wtedy to nie korzystasz już z IDE Visual Studio, tylko z QtCreatora ;-)

Choć może to byłoby lepsze rozwiązanie…

Pytanie, na czym ci najbardziej zależy: na Qt, na IDE Visual Studio, czy na kompilatorze od Visual Studio.

Masz do wyboru:
A. IDE Visual Studio Express + Qt5 pisane z palca (bez graficznego designera)
B. IDE Visual Studio Express + Qt5 + QtDesigner (graficzny designer, ale odpalany ręcznie i poza Visualem)
C. IDE QtCreator + Qt5 + kompilator od Visual Studio albo z Windows 7.1 SDK.

Każda z opcji ma swoje zady i walety, i inny zestaw występujących problemów ;-)

0

Zrobiłem niezły miks, który o dziwo działa.

Zainstalowałem: qt-windows-opensource-5.1.1-msvc2010-x86-offline.exe. Utworzyłem projekt (GUI), dodałem (prawym na projekt) zewnętrzną bibliotekę, z której korzystam, dodało mi odpowiednie linijki do pliku *.pro, skompilowało się i działa. Spróbowałem zrobić standalone exe, w zasadzie potrzebuję tylko dlli Qt i Visuala - czyli jest ok ;)

Tak poza tematem - czy rozpowszechnianie (mój kod będzie dostępny wraz z aplikacją na licencji GNU), pliku exe oraz dlli Qt jest legalne? Co z sytuacją, gdybym chciał udostępnić samo exe, bez kodu (na razie nie, ale może kiedyś)

0

Zapomniałem napisać, że wraz z instalacją qt-windows-opensource-5.1.1-msvc2010-x86-offline.exe zainstalował się QtCreator, w którym to zrobiłem ten projekt i dodałem zewnętrzną bibliotekę, więc w VS nawet nic nie pisałem.

0
nn00b napisał(a):

Zrobiłem niezły miks, który o dziwo działa.

Zainstalowałem: qt-windows-opensource-5.1.1-msvc2010-x86-offline.exe. Utworzyłem projekt (GUI), dodałem (prawym na projekt) zewnętrzną bibliotekę, z której korzystam, dodało mi odpowiednie linijki do pliku *.pro, skompilowało się i działa. Spróbowałem zrobić standalone exe, w zasadzie potrzebuję tylko dlli Qt i Visuala - czyli jest ok ;)

Tak poza tematem - czy rozpowszechnianie (mój kod będzie dostępny wraz z aplikacją na licencji GNU), pliku exe oraz dlli Qt jest legalne? Co z sytuacją, gdybym chciał udostępnić samo exe, bez kodu (na razie nie, ale może kiedyś)

tl;dr: tak, tak.

Qt jest dostępne zarówno na GPL v3 i LGPL v2.

LGPL v2 pozwala rozprowadzać (także odpłatnie) biblioteki Qt z Twoim zamkniętoźródłowym programem tak długo, jak nie linkujesz ich statycznie. Jedyny wymóg to podzielenie się zmianami w kodzie samego Qt, jeśli jakieś wprowadziłeś (t.j. jeśli byś wprowadził jakieś usprawnienie do klasy QString to nawet LGPL wymaga podzielenia się tymi zmianami - ale niczym innym).

GPL v3 to licencja wirusowa. Jeśli jej użyjesz to Twój kod także będzie musiał być nią objęty i będziesz musiał go w pełni udostępnić. Nie ma natomiast wymogu linkowania dynamicznego - tylko mało kto linkuje statycznie, bo binarki mają wtedy po kilkadziesiąt MiB.

0

@nn00b - ciekawe. Ja kideyś próbowałem zrobić to samo i musiałem doinstalować W7.1 SDK. U Ciebie mówisz, działa z samym VS2010Express. Możesz napisać jak wygląda sprawa z debugowaniem aplikacji pod QtCreator'em?
Dzięki i pozdrawiam.

0
kq napisał(a):

LGPL v2 pozwala rozprowadzać (także odpłatnie) biblioteki Qt z Twoim zamkniętoźródłowym programem tak długo, jak nie linkujesz ich statycznie.

Na LGPL2 możesz nie dołączać źródeł swojego programu jeśli tylko korzystasz z biblioteki bez dokonywania w niej zmian - a jeśli linkujesz statycznie to jest to traktowane jak dokonanie w niej zmiany. Statycznie oczywiście też możesz linkować, ale wtedy musisz udostępnić kod źródłowy programu.

To nie jest prawda. Z LGPGL można linkować statycznie. Należy udostępnić wtedy pliki obiektowe użyte do tego linkowania, nie trzeba pokazywać kodu. (Sekcja 4, punkt d, podpunkt 0 w GNU LGPL v3, dotyczy każdej wersji)

https://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.en.html#LGPLStaticVsDynamic

0

@zibicoder: co masz na myśli? Mogę sprawdzić, tylko napisz dokładniej ;)

Ja zainstalowałem VSExpress 2010 i qt-windows-opensource-5.1.1-msvc2010-x86-offline.exe, to wszystko. Działam na Win XP.

0

Chodzi mi odebugowanie programu. Np: ustawiasz w QtCreator breakpointy na jakiejś lini kopdu i chcesz sprawdzić, jaka jest wartość danego wyrażenia.
Wybierasz opcję "Uruchom debugowanie". Program powinien się odpalić i zatrzymać na lini, gdzie ustawiłeś breakpointa. Działa takie coś u Ciebie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1