Wyświetlenie liczb pierwszych od 1 do tej podanej przez użytkownika

0

Witam

Mam problem z zasadzie mały, bo podejrzewam, że musiałem coś sknocić w warunkach:

//Program wyświetla liczby pierwsze z zakresu od 1 do liczby danej przez użytkownika

public class firstnumbers{	

	public static boolean firstnumber(int n){

	if (n%1 == 0 && n%n == 0) return true;
	else return false;
	}
		
	public static boolean secondcheck(int n){
		
		if (n % 4 == 0 && n % 6 == 0 && n % 8 == 0) return false;
	else return true;
	}

	public static void main(String[] args){
	
	System.out.print("Program wyświetla liczby pierwsze z podanego zakresu"+"\n");
	for (int n = 2 ; n < 20 ; n++)
	{
	
	if(firstnumber(n))
		System.out.print(n+"liczba jest pierwsza"+"\n");
		
		if(secondcheck(n))
			System.out.print(n+"nie jest liczba pierwsza"+"\n");
	
	}}}

W necie nie znalazłem niestety nic co by mi pomogło. Zastanawiam się jeszcze marginesem czy nauka w taki sposób poprzez przerabianie samych ćwiczeń laborków jest efektywna jeśli nie zna się podstaw języka. Bo czasem jest tak że nad takim prostym programem jak ten siedzę 3 h ew ciut mniej zamiast napisać go w 30 min.

Czy lepiej waszym zdaniem zabrać się za proste rzeczy przykłady z podręczników kursów yt ew artykuły i na tej podstawie dalej kombinować. Bez sensu marnować czas na coś co sprawia Ci dużo problemu.

Pozdrawiam

0

Podaj przykład liczby, która nie spełnia warunku

(n%1 == 0 && n%n == 0)
0

Ten warunek w nawiasach ma się tyczyć wszystkich liczb do 20 ? czy to jakaś podpowiedź do przemyślenia

0

Podpowiedź do przemyślenia.

0
delform_17 napisał(a):

Ten warunek w nawiasach ma się tyczyć wszystkich liczb do 20 ? czy to jakaś podpowiedź do przemyślenia

Spójrz na warunek i podaj przykład liczby całkowitej, która nie jest podzielna ani przez "1", ani przez samą siebie.

0

Pogłówkuje na pewno jest to łatwiejsze niż myślę. a propoS mojej obawy co do sposobu nauki co jest w zasadzie efektywniejsze stopniowe zwiększanie poziomu od łatwych rzeczy do coraz trudniejszych czy bardziej korzystanie z ćwiczeń i laborków szukanie informacji w kurach i artykłuach i kombinowanie co czasem dużo zajmuje.

Nie liczę że przyswoję język w tydzień, ale są też pewne granice

0

Co do zadania. To chyba wiesz z matematyki jak sprawdzić czy liczba jest pierwsza? Należy podzielić ją przez każdą liczbę mniejszą od niej z wyjątkiem 1. Jeśli, któreś dzielnie zwróci resztę równą 0, to wtedy liczba jest pierwsza.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1