Pobieranie danych z obiektu.

0

Witam,

w ramach nauki postanowiłem zrobić projekt, który będzie przechowywał zdjęcie i dane bokserów. Mam następujący problem:

  • Jak w elegancki sposób pobierać dane bokserów (tzn. chodzi mi o to jak zaimplementować listę, która automatycznie pobierała by imiona bokserów, rekord, bez ręcznego dodawania imion).
  • Jak to zrobić, aby po wybraniu boksera wczytywały się dane rekordu( zwyciestwa, remisy itp..)

Bardzo pomogła by mi jakaś podobna aplikacja. W załączniku przesyłam pliki.
Pozdrawiam.
BoxRec_TEST.zip

0

Cześć,
nie do końca rozumiem w czym tkwi problem. Rozumiem, że nie wiesz jak pobrać dane z bazy danych?

Jeżeli nie chcesz użyć bazy danych to możesz robić serializację obiektów i wtedy zapisywać je do pliku/plików.

0

Nie o to mi chodzi. Na razie chce uniknąć baz danych, xml, czy zapisu do plików. Chodzi mi o tą część:

boxerList = new JComboBox();
        boxerList.addItem(b1.getName());
        boxerList.addItem(b2.getName());
        boxerList.addItem(b3.getName());
        boxerList.addItem(b4.getName());
        boxerList.addItem(b5.getName());

Tutaj żeby nie dodawać za każdym razem ręcznie, jeśli wprowadzę nowego boksera, tylko elegancka za pomocą pętli.
I w drugiej części, pobierać dane z tych obiektów:

Boxer b1 = new Boxer("Mateusz Masternak", 36, 0, 0, 22);
        Boxer b2 = new Boxer("Krzysztof Włodarczyk", 48, 2, 1, 34);
        Boxer b3 = new Boxer("Tomasz Adamek", 49, 2, 0, 29);
        Boxer b4 = new Boxer("Artur Szpilka", 16, 0, 0, 12);
        Boxer b5 = new Boxer("Andrzej Gołota", 41, 9, 1, 33);

Żeby po wybraniu boksera z Combox-a, wczytywały się automatycznie kolejne informacje ( zwycietwa, remisy, porazki, ko) i ładnie wyświetlały w okienku.

0

Najprostsza metoda to zastosowanie ekstensji, czyli tworzysz klasę BoxerEkstensja lub Lista_Boxerow i w niej robisz HashMap'e do której dodajesz boxerów. Teraz odwołujesz się do nich np.: po numerze indeksu w ComboBox.

0
Zi00mal napisał(a):

Najprostsza metoda to zastosowanie ekstensji, czyli tworzysz klasę BoxerEkstensja lub Lista_Boxerow i w niej robisz HashMap'e do której dodajesz boxerów. Teraz odwołujesz się do nich np.: po numerze indeksu w ComboBox.

Dobra podpowiedź. Dzięki :).
Tutaj dobry przykład jak to ładnie połączyć. http://www.java-forums.org/awt-swing/6799-hashmap-combobox.html

0

nie ma sprawy :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1