Nie mogę skompilować "Hello World". Probllem z make

0

Próbuję cokolwiek skompilować - nie udaje się. Korzystając z IDE NetBeans ,tool collection MinGW wyskakuje błąd:

which: pkg-config: unknown command
make: pkg-config: Command not found
make: *** [.build-pre] Error 127


BUILD FAILED (exit value 2, total time: 4s) 

Korzystając z Dev-C++ wyskakuje błąd:

Compiler: Default compiler
Building Makefile: "C:\Dev-Cpp\projects\Makefile.win"
Executing  make...
make.exe -f "C:\Dev-Cpp\projects\Makefile.win" all
g++.exe -c empty.cpp -o empty.o -I"C:/Dev-Cpp/lib/gcc/mingw32/3.4.2/include"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/backward"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/mingw32"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2"  -I"C:/Dev-Cpp/include"   

g++.exe empty.o  -o "Project3.exe" -L"C:/Dev-Cpp/lib"  

/mingw/lib/gcc/mingw32/../../../mingw32/lib/crt2.o(.text+0x18a)c:\Dev-Cpp\Bin\..\lib\gcc\mingw32\3.4.2\..\..\..\..\mingw32\bin\ld.exe: Dwarf Error: found dwarf version '4', this reader only handles version 2 information.
:crt1.c: undefined reference to `__dyn_tls_init_callback'
/mingw/lib/gcc/mingw32/../../../mingw32/lib/crt2.o(.text+0x1be):crt1.c: undefined reference to `__cpu_features_init'
/mingw/lib/gcc/mingw32/../../../mingw32/lib/crt2.o(.text+0x1f1):crt1.c: undefined reference to `__chkstk_ms'
/mingw/lib/gcc/mingw32/../../../mingw32/lib/crt2.o(.text+0x376):crt1.c: undefined reference to `__mingw_glob'
/mingw/lib/gcc/mingw32/../../../mingw32/lib/crt2.o(.text+0x47d):crt1.c: undefined reference to `__mingw_glob'
collect2: ld returned 1 exit status

make.exe: *** [Project3.exe] Error 1

Execution terminated 

W zmiennych środowiskowych mam PATH:
C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_31\bin\;C:\MinGW\bin;C:\MinGW\msys\1.0\bin;C:\Dev-Cpp\bin

Proszę o pomoc

0

Sprawdź, czy nie masz zainstalowanego MinGW gdzieś jeszcze.

0

Owszem ,miałem na tym komputerze zaistalowaną starszą wersję MinGW ,ale ją odinstalowałem.
Oprócz tego własny folder MinGW ma jeszcze Dev-C++ i Lazarus,ale to chyba nie ma znaczenia.

Nikt nie wie co zrobić?

0

Wiem, najprościej zainstaluj jakieś normalne IDE przeznaczone typowo do danego języka np. codeblocksa lub visual studio,

0
adam_vip napisał(a):

Wiem, najprościej zainstaluj jakieś normalne IDE przeznaczone typowo do danego języka np. codeblocksa lub visual studio,

A co jest nienormalnego w IDE ,których używam? Tysiące ludzi ich używa na codzień. Poza tym twierdzisz ,że dev-cpp nie jest 'typowo' przeznaczony do c++ ? A do czego ,do pisania stron w html?

Z tego co widzę mam problem problem z kompilatorem ,a nie z IDE, więc instalowanie nowych IDE nic nie zmieni - dziękuję za takie rady, może odezwie się kto bardziej kompetentny.

0

Nigdy nie miałem takiego problemu ale może odinstaluj wszystkie IDE i kompilatory na PC i zainstaluj to IDE, którego będziesz używał z wbudowanym kompilatorem ...

0
Andek napisał(a):

A co jest nienormalnego w IDE ,których używam?

Zawiera zbugowany build kompilatora, który jest prawdopodobnie starszy od Ciebie, samo IDE jest niewiele młodsze. Problem bierze się z tego, że masz swoją niezależną (nowszą) kopię MinGW w %PATH%, przez co Dev-C++ częściowo korzysta ze swoich archaicznych wersji narzędzi, po części z nowszych, już z nimi niekompatybilnych.

0

spróbuj pobrać jeszcze raz MinGw tyle ,że podczas instalacji zaznacz opcję msys. Z tą opcją zainstaluje ci się dodatkowo program o nazwie make.exe. Musisz ustawić zmienną o nazwie PATH tzn wskazać gdzie jest zainstalowany make.exe. Oczywiście w zmiennej PATH musisz też wskazać miejsce zainstalowania kompilatora i powinno według mnie wszystko działać

0
robcio napisał(a):

spróbuj pobrać jeszcze raz MinGw tyle ,że podczas instalacji zaznacz opcję msys. Z tą opcją zainstaluje ci się dodatkowo program o nazwie make.exe. Musisz ustawić zmienną o nazwie PATH tzn wskazać gdzie jest zainstalowany make.exe. Oczywiście w zmiennej PATH musisz też wskazać miejsce zainstalowania kompilatora i powinno według mnie wszystko działać

Andek napisał(a):

W zmiennych środowiskowych mam PATH:

C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_31\bin\;C:\MinGW\bin;C:\MinGW\msys\1.0\bin;C:\Dev-Cpp\bin

Z dev-c++ sobie poradziłem - wystarczyło zmienić nazwę katalogu C:\MinGW !

Teraz próbuję cos zrobić z NetBeans ,bo wolałbym pisać jednak na nim. Przeinstalowałem MinGW (mam zainstalowane wszystkie składniki z "Basic Setup" ). Oczywiscie po tym jak zmieniłem nazwę katalogu c:\minGW zmieniłem też wpis w PATH. Netbeans używa tool collection MinGW ,a make.exe jest z msys (\msys\1.0\bin\make.exe)

Jak robię "clean and build" to log wygląda tak:

 "/usr/bin/make" -f nbproject/Makefile-Default.mk QMAKE= SUBPROJECTS= .clean-conf
make[1]: Entering directory `/c/Users/user/Documents/NetBeansProjects/Freeway_1'
rm -f -r build/Default
rm -f dist/Default/MinGW-Windows/freeway_1.exe
make[1]: Leaving directory `/c/Users/user/Documents/NetBeansProjects/Freeway_1'


CLEAN SUCCESSFUL (total time: 5s)

which: pkg-config: unknown command
make: pkg-config: Command not found
make: *** [.build-pre] Error 127


BUILD FAILED (exit value 2, total time: 3s)

Czyli do "clean" widzi make.exe ,a do "build" już nie?

0
Andek napisał(a):

Teraz próbuję cos zrobić z NetBeans ,bo wolałbym pisać jednak na nim.

Ja napisze to samo co osoby wyżej: używaj IDE przeznaczonego typowo pod c++. NetBeans to kombajn do wszystkiego. Osobiście polecam i Visual Studio i Qt Creatora. Oba mają świetne edytory, a VS dodatkowo ma bodaj najlepszy debugger na rynku + instalujesz i chodzi. Można również wybrać Code Blocksa aczkolwiek edytor jest słabszy. Osobiście nie znam osób którzy piszą w c++ pod NetBeansem czym devem. NetBeans to głównie dla javowców.

0
mr_jaro napisał(a):

Ja napisze to samo co osoby wyżej: używaj IDE przeznaczonego typowo pod c++. NetBeans to kombajn do wszystkiego. Osobiście polecam i Visual Studio i Qt Creatora.

VS to taki sam "kombajn do wszystkiego" jak NetBeans, możliwe jest nawet pobranie 'gołego' Visual Studio Shell bez supportu jakiegokolwiek języka i późniejsze doinstalowanie wybranych wtyczek. Obecnie Visual C++ EE to nic innego jak poskładane VS Shell z wyłączoną możliwością instalacji dodatkowych rozszerzeń + obcięty moduł C++. Aktualnie każde IDE stanowi framework, czy to VS, Code::Blocks, Eclipse, NetBeans czy IntelliJ.

0

Jeżeli chodzi o dev-c++ to chyba była instalacja w wraz z kompilatorem MinGW. może usunięcie MinGW i instalacja MinGW wraz z Devem jakoś pomoże, bo widzę, że jesteś przy sprawdzaniu, czy działa kompilator ze środowiskiem.

Dev napisał ze masz zbyt nowego dwarfa w kompilatorze.

Możesz też użyć innego środowiska poleconego wyżej, przez forumowiczów.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1