Grafika CC i dll lgpl itp a program komercyjny - autorstwo

0

Trochę długi temat ale chciałem jak najkonkretniej wszystko w nim zawrzeć :D Do rzeczy kończę właśnie pewien program komercyjny i użyłem w nim grafiki na licencji CC z uznaniem autorstwa oraz kilka bibliotek na licencjach lgpl, ms-pl i cpol. Wiem, że legalne jest ich takie użycie ale zastanawiam się czy w takim wypadku trzeba zawrzeć gdzieś w programie albo readme informacje o autorach tych elementów? Będę wdzięczny za info ;)

0

Nie znam aż takich szczegółów tych licencji, jednak takie informacje na pewno nie zaszkodzą; Wiele programów korzystających z różnych darmowych bibliotek/ikon posiada takie informacje w licencji (z regóły ostatni punkt - "Wykorzystane składniki" itp.); Nie wiem czy jest przymus zawarcia takich informacji, jednak na zdrowy rozsądek - jeśli wykorzystuje się czyjąś pracę to wypadałoby o tym poinformować użytkownika;

Szczegółowe informacje na pewno uzyskasz analizując treść poszczególnych licencji.

0

Trudno dokończa to z analizować. Dla świętego spokoju w okienku about dodam te kilka informacji.

0

Najlepiej jeśli już podawać takie informacje, to napisać co się wykorzystuje, kto jest autorem tej pracy i podać link do strony projektu lub jeśli taka nie istnieje - link do strony, z której można pobrać dany składnik; Ewentualnie jeszcze krótki opis czym ten składnik jest i do czego służy (tylko tak, żeby użytkownik zrozumiał bez wikipedii).

0

Jeżeli chodzi o CC to ta licencja ma to nawet w nazwie, sam napisałeś: "CC z uznaniem autorstwa". Musisz napisać, kto zrobił to, co wykorzystujesz. Poczytaj tutaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons_license#Attribution
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

LGPL tak samo tego wymaga:

http://stackoverflow.com/questions/1383919/does-the-lgpl-ensure-that-programs-that-rely-on-my-code-admit-it

Zawsze możesz po prostu przeczytać te licencje, to nie jest aż takie straszne.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1