Podstawy JSF - Problem

0

Cześć, zaczynam naukę w Javie i mam pewien problem, oto mój kod:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1" ?>
<%@ page language="java" contentType="text/html; charset=ISO-8859-1"
    pageEncoding="ISO-8859-1"%>

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" 
		xmlns:f="http://java.sun.com/jsf/core" 
		xmlns:h="http://java.sun.com/jsf/html" 
		xmlns:ui="http://java.sun.com/jsf/facelets"
		xmlns:p="http://primefaces.org/ui" 
		>
<h:head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1" />
<title>LOL</title>
</h:head>
<h:body>
<f:view>

	<p:dataTable var="Books" value="#{Books.showBooksTable}">
		<p:column headerText="ISSN">
			<h:outputText value="" />
		</p:column>
		<p:column headerText="Autor">
			<h:outputText value="" />
		</p:column>
		<p:column headerText="Tytuł">
			<h:outputText value="" />
		</p:column>
		<p:column headerText="Cena">
			<h:outputText value="" />
		</p:column>
	</p:dataTable>

</f:view>
</h:body>
</html>

przy wyświetlaniu tego na localu dostaje naprzemiennie dwa komunikaty:

HTTP Status 500 - /index.jsp (line: 19, column: 35) #{...} is not allowed in template text

i

HTTP Status 500 - java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.jsp.index_jsp

Wiecie może co jest przyczyną takich błędów?
Pozdr

0
value="#{Books.showBooksTable}"

Zamień na

value="#{books.showBooksTable}"

Do managedBeanów odwołujemy się za pomocą nazwy zaczynając od małej litery, jeśli nie nadawaliśmy mu sami nazwy, tylko korzystamy z domyślnego nazewnictwa.

0

thx za odpowiedź, ale niestety nie pomogło ;/

0

Twoja strona to strona jsp? Jeśli tak to, nie jestem pewien, ale chyba przyczyną jest to, że mieszasz JSP z Faceletami.

Zamień to:

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" 
                xmlns:f="http://java.sun.com/jsf/core" 
                xmlns:h="http://java.sun.com/jsf/html" 
                xmlns:ui="http://java.sun.com/jsf/facelets"
                xmlns:p="http://primefaces.org/ui" 

na coś takiego:

<%@taglib uri="http://java.sun.com/jsf/core" prefix="f"%> 
<%@taglib uri="http://java.sun.com/jsf/html" prefix="h"%> 
<%@taglib uri="http://primefaces.org/ui" prefix="p"%> 
0

Podmieniłem tak jak napisałeś i dostaje komunikat
HTTP Status 500 - The absolute uri: http://primefaces.org/ui cannot be resolved in either web.xml or the jar files deployed with this application

primefaces.jar jest wrzucony do folderu WebContent/WEB_INF/lib

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1