Sumowanie pól edit

0

Witam. Jestem całkowicie początkującym programistą. Potrzebuję zrobić programik, który zliczy mi 6 pól Edit i pokaże wynik w Label.
Jeśli ktoś ma ochotę mi pomóc w początkach programowania z góry bardzo dziękuję. Mój e-mail: [email protected]
Pozdrawiam

0

Gotowiec: zapraszam na PW, 30 złotych i gotowe na jutro.
Pomoc:

for
TForm.FindComponent
StrToInt
IntToStr
+
0

Jak wyżej, ewentualnie FloatToStr i StrToFloat

0

Zrobiłem to z wszystkimi polami Edit

A, B, C, D, E, F : Real;
begin
A :=StrToFloat (Edit1.Text);
B :=StrToFloat (Edit2.Text);
C :=StrToFloat (Edit3.Text);
D :=StrToFloat (Edit4.Text);
E :=StrToFloat (Edit5.Text);
F := A + B + C + D + E;
Edit6.Text := FloatToStr (F);

A jak odjąć od Edit6 2% błędu

dodanie znacznika <code class="delphi"> - fp

0

Mówiłeś, że chodzi o sumę sześciu pól, a wynik ma znajdować się w labelu:

Procedure TMyForm.Magic;
Var I: Integer;
    Sum: Extended = 0;
Begin
 For I := 1 To 6 Do
  Sum += StrToFloat((FindComponent('Edit'+IntToStr(I)) as TEdit).Text); // lub Sum := Sum + StrToFloat(...), jak wolisz oraz jak preferuje kompilator

 Label1.Caption := FloatToStr(Sum);
End;

A jak odjąć od Edit6 2% błędu

Hę? Nie wiesz, jak się wykonuje operacje na procentach czy co?

0
m_g11 napisał(a):

A jak odjąć od Edit6 2% błędu

Wrócić do podstawówki i się dowiedzieć że odjęcie 2% oznacza pomnożenie przez 0.98

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1