Cudzysłowy - trzeci typ i przesyłanie zawartości zmiennych dalej metodą POST

0

Witam,
mam 2 pytania:
**1. **mam zmienną $sessionID = 0; którą tworzę sobie gdzieś na początku mojej strony.
W pewnym momencie muszę przesłać dane z tej zmiennej dalej po kliknięciu na przycisk. Zrobiłem więc to:

<?php
                $funkcja = "getData('wordsToReview.php&sessionID=$sessionID', 'pytanieodpowiedz')";

                echo "<button onclick=$funkcja>Kliknij zeby odswiezyc</button>";
?>
 

Tylko, że w firefoxowym "Inspektorze" widzę, że button na stronie wygląda tak:

 
<button 'pytanieodpowiedz')="" onclick="getData('wordsToReview.php&sessionID=0',"> … </button>

Więc z tego wynika, że gdzieś cudzysłowy się zdublowały. Co w takiej sytuacji zrobić? Jest jakiś trzeci typ cudzysłowy w PHP? ^^

2. Powyżej przesyłam dane za pomocą AJAX'u do innego pliku PHP, po czym po otrzymaniu danych odświeżam DIV'a.
Jak widać, przesyłam dane zmiennych metodą GET (czyli zamieszczam zmienne w adresie strony). A jak to wygląda metodą POST?

Tak wygląda funkcja którą używam do wymiany danych z serwerem:

// tworzymy zmienna
var object = false;
 
// tworzymy obiekt XMLHttpRequest (dla IE jest troche inaczej, stad funkcja warunkowa)
if (window.XMLHttpRequest) object = new XMLHttpRequest();
else if (window.ActiveXObject) object = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
if(!object){
    alert("Błąd podczas tworzenia XMLHttpRequest");
}
 
// ponizsza funkcja pobiera dane ze wskazanego zrodla (pliku lub skryptu php) do wskazanego 
// DIVa poprzez obiekt XMLHttpRequest    
function getData(dataSource, divID)
{
    // kontynuuje wylacznie gdy obiekt nie jest zajety
    if (object.readyState==4 || object.readyState==0) 
    {
        // tworzy zmienna odpowiadajaca konkretnemu obiektowi na stronie
        var obj = document.getElementById(divID);
 
        // czyta z pliku lub wykonuje skrypt
        object.open("GET", dataSource);
 
        // definiuje metode obslugi odpowiedzi serwera
        object.onreadystatechange = function()
        {
            // kontynuuje jesli transmisja zostala zakonczona powodzeniem
            if (object.readyState == 4 && object.status == 200) 
            obj.innerHTML= object.responseText;
        }
        // wysyla zadanie do serwera
         object.send(null);
      }
}
1

Może:

$funkcja = "\"getData('wordsToReview.php&sessionID=".$sessionID."', 'pytanieodpowiedz')\"";

Btw, polskie nazwy identyfikatorów są złe (a jeszcze gorsze jest mieszanie ich z angielskimi, jak Ty robisz).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1