Problem z z-index

0

Mam coś takiego

style
body 
{
	margin: 0px;
	background-image: url('../images/tlo.jpg');
	background-size: 105% 100%;
	background-repeat: no-repeat;
	background-attachment: fixed;
}

#bg1
{
	position: fixed;
	background-color: #001f2d;
	filter:alpha(opacity=50); /* przeźroczystość dla ie */
	opacity: 0.5; /* przeźroczystość dla opera */
	-moz-opacity:0.5; /* przeźroczystość dla mozilla */
	width: 1500px;
	height: 3040px;
	left: 50%;
	margin-left: -750px;
}
		
#bg2
{
	background-color: #262626;
	width: 1400px;
	height: 3000px;
	margin: 20px auto;
}

#title
{
	background-image: url('../images/2.jpg');
	background-repeat: no-repeat;
	background-size: 100% 100%;
	border-color: #000000;
	border-style: solid;
	border-width: 5px;
	width: 1390px;
	height: 459px;
}


<body>		
	<div id="bg1"; z-index: 1>     </div>
	<div id="bg2"; z-index: 2> <!-- główne div, rozmiar strony -->
			
		<div id="title">
	
		</div>
			
	</div>		
</body>

problemem jest że ten div co ma z-index 2 powinien być na tym co ma z-index 1.
a tak nie jest, dlaczego??
i przy okazji nawet jak daje w bg1 top: 0px; to wciąż jest na równo z bg2 dlaczego?

1
  1. A od kiedy z-index jest ATRYBUTEM w HTML?
  2. Od kiedy atrybuty rozdziela się średnikiem?!
  3. Od kiedy wartości atrybutów podaje się po dwukropku?!!
    Rozwiązanie: Wrzuć to do css jak bozia przykazała.
  4. Poza tym z-index zadziała TYLKO na elementach z position jako absolute, fixed, relative - na innych nie.
  5. Jeżeli #bg1 jest pierwszym elementem i body/html nie mają paddingów/marginesów, to po wpisaniu mu top: 0 nic się nie zmieni i to jest logiczne.
  6. Podstawy podstaw. Za szybko próbujesz kombinować, nie mając jakiejkolwiek wiedzy o html
  • Walidator Twoim przyjacielem w tym przypadku
  • Firebug/narzędzia deweloperskie przeglądarek również
  • Tytuł wątku jest niepoprawny - za takie tytuły na tym forum posty lecą do kosza - i słusznie. Temat ma opisywać zwięźle problem, "problem z ..." nic nie mówi, wyobraź sobie listę tematów "problem z z-index", "problem z div", "problem ze stroną", "problem z szerokością", "problem z IE".
  • Przenoszę do Newbie
0

To jak zrobić żeby ten element był z przeźroczystością był pod spodem??
jak daje go na duł to jest to samo, a jak w pakuje tamtego diva do środka to wszystko jest przeźroczyste a chcę żeby on stał w miejscu i nie działał na niego scrol??

0

na dół. nie: na duł.

0
NOOB643 napisał(a):

To jak zrobić żeby ten element był z przeźroczystością był pod spodem??
jak daje go na duł to jest to samo, a jak w pakuje tamtego diva do środka to wszystko jest przeźroczyste a chcę żeby on stał w miejscu i nie działał na niego scrol??

Mam dla ciebie inny Tutorial ---> http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/7171/poprawna-polszczyzna.html

Co do pytania do ustawiania przezroczystości od tego jest inny parametr

z-index -> http://www.w3schools.com/cssref/pr_pos_z-index.asp
LUB
http://pl.html.net/tutorials/css/lesson15.php

acha i zapomniałbym na to żeby Scroll nie działał na element też jest coś innego

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1