JFrame a Applet

0

Hej

  1. Kidy się stosuje JFrame a Applet, jaka jest zasadnicza różnica?
  2. Mam taki kod:
import java.applet.Applet;
import java.awt.Color;


public class nowe extends Applet 
{

	Applet aplecik = this;
	public void init()
	{
		aplecik.setSize(400, 600);
		aplecik.setBackground(Color.magenta);

	}

}

Okno się pojawia ale jednocześnie z taki komunikatem: "Warning: Can't read AppletViewer properties file: C:\Documents and Settings******.hotjava\properties Using defaults."
Co robię źle?

dodanie znacznika <code class="java"> - fp

0

JFrame to zwykłe okno. JApplet to Swingowski applet (masz w nim dostęp do swingowych kontrolek. Applet to aplet korzystający z AWT (czyli w uproszczeniu, mniej kontrolek niż w Swingu).

0
ubuntuser napisał(a):

JFrame to zwykłe okno. JApplet to Swingowski applet (masz w nim dostęp do swingowych kontrolek. Applet to aplet korzystający z AWT (czyli w uproszczeniu, mniej kontrolek niż w Swingu).

A jak chcę sobie zrobić prostą grę obrazkową (nic skomplikowanego zwykły klikacz) to czego lepiej użycz i czemu (przepraszam, że tak męczę ale widzę same poradniki a nikt nie mówi o konkretach do czego co się wykorzystuje)?

0

Co do twojego kodu to Mi wszystko działa zarówno tak jak napisałeś jak i

import java.applet.Applet;
import java.awt.Color;
 
 
public class Proba extends Applet 
{
        public void init()
        {
               	setSize(400, 600);
                setBackground(Color.magenta);
 
        }
 
}

Zasadnicza różnica pomiędzy JFrame a Applet (czy tam JApplet) jest taka, że JFrame Tak jak napisał kolega wyżej to osobne okno, JApplet (Applet wersja AWT) to Rozszerzenie JPanel, i pozwala Ci na zamieszczenie np. twojego Okna czyli w tym przypadku Appletu na Stronie co skutkuje tym, że applet uruchamia Ci się (tak jakby) wklejony w twoją Stronę internetową zaś gdybyś użył Komponentu JFrame uruchomiło by Ci sie osobne okno tak jak w zwykłej Aplikacji. (Jeżeli coś pomieszałem to poprawcie trochę zaspany jestem :) ).

dodanie znacznika <code class="java"> - fp

0

Czyli robiąc "grę" którą będę chciał przesłać koledze lepiej robić ją w JFrame?

Nie cytuj całego poprzedniego posta! - fp

@EDIT1: Czyli lepiej pisać w JFramie?

0

Tak.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1