Ktoś wytłumaczy strumień wejściowy?

0

Witam.Uczyłem się ostatnio tego:
http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-1/Obsluga-strumienia-wejsciowego/12
Niby wszystko ok, ale nie rozumiem zadania domowego.Mógłby ktoś mi to objaśnić i powiedzieć jakich funkcji mam użyć?

0

Dobra, odchodząc od tej strony napisałem takie coś:

#include <iostream>
int main()
{
    int a;
    int b;
    int c;
    std::cin>>a;
    std::cin>>b;
    std::cin>>c;
    std::cout <<"pierwsza liczba to: " <<a;
    std::cout <<"Wczytano?" <<std::cin.good();
    std::cout <<"Wczytano?" <<std::cin.fail() <<std::endl;
    std::cout <<"druga liczba to: " <<b;
    std::cout <<"Wczytano?" <<std::cin.good();
    std::cout <<"Wczytano?" <<std::cin.fail() <<std::endl;
    std::cout <<"trzecia liczba to: " <<c;
    std::cout <<"Wczytano?" <<std::cin.good();
    std::cout <<"Wczytano?" <<std::cin.fail() <<std::endl;
    return 0;

}
 

i wyświetla się jak wpiszę np. 1 to:
pierwsza liczba to: 1 1Wczytano?0Wczytano?
A chcę zrobić żeby się wyświetlało tylko
pierwsza liczba to:1 wczytano?1
Jak to zrobić?

1

i wyświetla się jak wpiszę np. 1 to:
pierwsza liczba to: 1 1Wczytano?0Wczytano?
A chcę zrobić żeby się wyświetlało tylko
pierwsza liczba to:1 wczytano?1
Jak to zrobić?

Kpisz sobie?
Patrz na swój kod dopóty, dopóki nie zrozumiesz, jak to zrobić.
Podpowiedź: spójrz na ilość "Wczytano?" w Twoim kodzie.

0

Polecam użycie "using namespace std", pozwala na pominięcie "std::" w każdej linijce programu.

0

AAAA sorry ale nie ogarniałem że jak będzie wpisane np. aasdasd to bez std::cin.fail() wyświetli 0 ale dzięki
@up wiem, ale się przyzwyczaiłem że piszę std::

0
blazej222 napisał(a):

AAAA sorry ale nie ogarniałem że jak będzie wpisane np. aasdasd to bez std::cin.fail() wyświetli 0 ale dzięki
@up wiem, ale się przyzwyczaiłem że piszę std::

"Using namespace" nie powinno się używać w nagłówkach, poza nimi brak tego to lekki masochizm.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1