sql - mała pomoc z zadaniem

0

siemka mam takie zadanie
Utwórz zapytanie, wybierające z tabeli studenci podstawowe informacje Nr albumu, Imię, Nazwisko o wszystkich studentkach (płeć jest zapisana w 10 cyfrze PESEL-u). Następnie zmodyfikuj kwerendę tak, aby uzyskiwane wyniki były posortowane według Nazwiska studenta.

żeby się dostac do tej 10 cyfry peselu zrobiłem to tak

SELECT nazwisko, imie, pesel
FROM dziekanat.studenci
WHERE substring(pesel, 10, 1) SIMILAR TO '%(0|2|4|6|8)'
ORDER BY nazwisko;

problem w tym że na tych zajęciach nie poznaliśmy instrukcji substring
poznaliśmy tylko betweb, like, ilike similar to, in , is null

dało by się dobrać do tej 10 cyfry wykorzystując te instrukcje ??
i czy dało by się zrobić tak zęby się wyświetlało male/famele.

dodanie znacznika <code class="sql"> - fp

0
NOOB643 napisał(a):

problem w tym że na tych zajęciach nie poznaliśmy instrukcji substring

To jest problem? Że samodzielnie nauczyłeś się więcej? Co za czasy przyszły... :D

Co do zrobienia czegoś inaczej - sprawdzić, czy kobieta czy mężczyzna możesz za pomocą reszty z dzielenia (google -> mod mssql na przykład), a jeśli pesel jest trzymany jako liczba to możesz pozbyć się SUBSTRINGa ;-)
male/female - możesz zrobić np. za pomocą CASE

Jeśli zrobiłeś "JUŻ" tyle, to znajdziesz i resztę :)

0

wszystko fajnie, ale gość u nas jest strasznie upierdliwy, i lub sprawdzić na ile sposobów jesteś w stanie zrobić zadanie. i skoro dał takie zadanie to zastanawiam się czy jest możliwe sprawdzenie 10 liczby na przykład używając similart to. nie mogę znaleźć cz da się wskazać jedną konkretną wartość używając tego

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1