Jeżeli a jest ujemne to...

0

Witam!

Chciałem napisać prosty program w Javie, jednak napotkałem pewien problem. Potrzebuje, aby program wyświetlił dwa różne teksty, w zależności ot tego, czy zmienna jest ujemna czy też dodatnia. Do tej pory zrobiłem tyle:

package przelicznik;

/**
 *
 * @author Voytays
 */

import java.io.InputStream;
import java.util.Scanner;

public class Przelicznik {

   public static void main(String[] args) {
      Scanner a=new Scanner(System.in);

      System.out.println("Podaj wagę soli: ");
      double x=a.nextInt();/*Sól*/

      System.out.println("Podaj wagę wody: ");
      double y=a.nextInt();/*Woda*/

      System.out.println("Podaj stężenie pierwotne, jako liczba całkowita (bez znaku %): ");
      double z=a.nextInt();/*st. pierwotne*/  

      System.out.println("Podaj stężenie docelowe, jako liczba całkowita (bez znaku %): ");
      double d=a.nextInt();/*st. docelowe*/ 

      double pi=z*0.01;/*st. pierwotne w %*/
      double doc=d*0.01;/*st. docelowe w %*/

      double obliczenie= x*(pi-doc);
      double zmienna=x*((pi-doc)/y)*0.01;

      System.out.println(obliczenie+"kilograma wody");      
   }
}

Oczywiście po podaniu wymaganych parametrów otrzymuję:

-2.5kilograma wody
Chciałbym, żeby informacja wyglądała następująco:

  • w przypadku, gdy trzeba wody ująć: " Odejmij x kilogramów wody";
  • w przypadku, gdy wody trzeba dodać: "Dolej x kilogramów wody".

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

dodane formatowanie kodu - fp

1

Poczytaj o instrukcji if.

1

Ach tak! Przecież to takie proste... nie wiem jak mogłem na to nie wpaść.

Wystarczy dodać:

if(obliczenie>0){
System.out.println("Dolej "+obliczenie+" kilogramów wody");}
else{
System.out.println("Odparuj "+obliczenie+" kilogramów wody");}

Taka mała pomoc, dla kogoś, kto spotka się z podobnym problemem.

Dzięki za wskazówkę. Pozdrawiam

0

Ja bym napisał tak:

if(obliczenie>0){
System.out.println("Dolej "+obliczenie+" kilogramów wody");}
else if (obliczenie<0){
System.out.println("Odparuj "+(-obliczenie)+" kilogramów wody");}

Komunikaty "Odparuj 0.0 kilogramów wody" i "Odparuj -2.5 kilogramów wody" wyglądaja dziwnie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1