Sprawdzanie nazwy usera w textbox a sesja asp.net

0

Mam pytanie, jak sprawdzić nie używając baz danych, czy użytkownik jest zarejestrowany?
Wiem jak sprawdza się pole textbox, ale przecież nie mogę napisać tak:

if(name.Text == name.Text)
{
    label1.Text = "Jest już taki użytkownik!";
}
else
{
    przekierowuje do innej strony.
}

To co wyżej napisałem, to sprawdza pole a nie nazwę. Jak mogę to inaczej napisać?

0

A gdzie trzymasz informację o zarejestrowanych użytkownikach, jeśli nie w bazie?

0

Albo z tym ifem jest coś nie tak albo ze mną ;d
Sprawdzasz w nim czy tekst z textboxa jest równy tekstowi z textboxa?
Sprawdzaj czy tekst w textboxie jest równy którejś nazwie z listą już zarejestrowanych.

0

Jak napisałem wyżej, to co napisałem na pewno jest źle.
Trzymać użytkowników chcę w sesji. W zadaniu nie ma mowy o bazie danych. Jeszcze nie wiem jak jednego, aby zapisywała się data i godzina gdy rejestruje się.
Dobra pokaże jak program ma wyglądać:
http://imageshack.us/a/img819/7426/obrazek1q.png
http://imageshack.us/a/img213/8176/obrazek2s.png

0

Masz świadomość, że każdy użytkownik ma swoją sesję, której nie widzą inni?
Pokaż lepiej treść tego zadania...

0

somekind, dziś zaprojektowałem drugi webForm2. Sesje zrobiłem , że na górze mam pokazane nazwa użytkownika. Ale z założeniem zadania jest, że jeżeli jest aktywny user to nie zaloguje się. Tego nie mam i nie wiem jak zrobić. tak samo z czasem, aby pokazywało się o której zalogował się user. Wiem, że jest DateTime.Now.ToString();
Ok, ja próbuje samemu zrobić. Dobrze dam treść zadania podzielona na tresc1 i tresc2 oraz punktacja.
http://imageshack.us/a/img829/4452/tresc1.png
http://imageshack.us/a/img560/7060/tresc2.png
http://imageshack.us/a/img32/8465/punktacjai.png

Ile zrobię do środy aby przesłać przed 00:00 tego nie wiem. Ale wyśle ile zrobię.

0

No i teraz mam problem. Gdy otworze nowe okno przeglądarki i zarejestruje się to nazwa zamienia się na inną zamiast być w listbox pod spodem.

Podam kod. webForm1:

 
public partial class WebForm1 : System.Web.UI.Page
    {
        protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            // data
            //Label3.Text = DateTime.Now.ToLongTimeString();
        }

        protected void Button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            if (username.Text == "")
            {
                Label2.Text = "Nie wprowadziłeś nazwy użytkownika!";
            }
            else
            {
                Session["username"] = username.Text;
                Response.Redirect("~/WebForm2.aspx");
            }

            
        }
    }

teraz webForm2:

 

public partial class WebForm2 : System.Web.UI.Page
    {
        protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            if (Session["name"] != null)
            {
                username.Text = Session["username"].ToString();
            }

            username.Text = Session["username"].ToString();
                int NewIndex = ListBox1.Items.Count + 1;
                ListItem lstItems = new ListItem(" " + NewIndex.ToString(), NewIndex.ToString());
                ListBox1.Items.Add(username.Text);
                username.Text = " "+username.Text;
        }
    }

Dlaczego nie dodaje mi się pod spodem?

0

Pewno dlatego, że w Session["username"] masz jedną nazwę, a nie kilka.

0

A jak dać kilka nazw aby pod spodem w listBox się pokazywały?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1