Biblioteka Qt - 3 pytania

0

Cześć,
właśnie rozpocząłem swoje zmagania z biblioteką Qt - do zbudowania aplikacji okienkowej w C++.
Mam teraz kilka pytań i bardzo bym prosił o udzielenie na nie odpowiedzi.

  • Po pierwsze czym jest Visual Studio Add-in 1.2.1 for Qt5, które jest niedostępne dla wersji express?
  • Czy jest tego odpowiednik np. dla MinGW?
  • ile kosztuje pełna wersja biblioteki (narzędzi) Qt? Nie mogę znaleźć na ich stronie takiej informacji...
  • ściągnąłem sobie tą bibliotekę - i co teraz? :) -> Na to pytanie mam nadzieję, że zaraz znajdę odpowiedź, ale jak ktoś byłby tak miły to będę bardzo wdzięczny!
    Jakby co to korzystam z windowsa XP i VSC++.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

0

Na początek: http://qt-project.org/resources/getting_started bądź jakiś tutek po polsku. A potem to zagłębianie się w dokumentacji :)

0
  • Po pierwsze czym jest Visual Studio Add-in 1.2.1 for Qt5, które jest niedostępne dla wersji express?

Narzedziem umozliwiajacym tworzenie projektow w Qt bez zbednych udziwnien.

  • Czy jest tego odpowiednik np. dla MinGW?

MinGW to zestaw narzedzi, a nie IDE.
Qtcreator korzysta z MinGWa i jest ogolnie IDE stworzonym do Qt. Z tych co uzywalem, jeszcze Netbeans ma domyslnie takie opcje jakie daje VS add-in.

0
n0name_l napisał(a):

Qtcreator korzysta z MinGWa

Może korzystać, ale nie musi. Równie dobrze można używać kompilatora msvc, czy jeszcze innego.

0

Dzięki za odpowiedzi.

Narzedziem umozliwiajacym tworzenie projektow w Qt bez zbednych udziwnien.

Niestety nie wiem co masz na myśli - możesz rozwinąć myśl? :)
Mam również takie pytanko czy na tej darmowej licencji i przy VS Express mogę korzystać z tego creatora-designera? Bo u mnie opcja design jest zablokowana :(

Jeśli chodzi o cenę to już znalazłem odpowiedź - jest za wysoka :D

0

Niestety nie wiem co masz na myśli - możesz rozwinąć myśl? :)

Bez tego musisz recznie dodawac sciezki do biblioteki, a z tym klikasz sobie new project -> qt application.

0
n0name_l napisał(a):

Niestety nie wiem co masz na myśli - możesz rozwinąć myśl? :)

Bez tego musisz recznie dodawac sciezki do biblioteki, a z tym klikasz sobie new project -> qt application.

Dziękuję Ci za odpowiedź.
Przepraszam, że ciągle zawracam wam głowę, ale mam chwilowo mętlik w głowie...
Czy w takim razie lepiej będzie jak zmienię IDE np. na Code::Blocks? Czy tam również pojawią się podobne problemy?

A jak bym chciał ręcznie dodawać ścieżki do bibliotek to jak to robić? W którym miejscu się to robi? Chodzi Ci o #include "..\qt...nazwa_pliku"? Czy jakoś tak?

Tak staram się poruszać w tym creatorze i całkiem fajnie to wygląda. Zastanawiam się jednak gdzie jest haczyk? Czym różni się ten creator od VS poza tym, że tutaj mam super wizualizację tego co robię?

pozdrawiam

0

Zadajesz coraz dziwniejsze pytania...

lepiej będzie jak zmienię IDE np. na Code::Blocks?
Najlepiej bedize jak bedzisz uzywal czegos co Ci sie podoba, ja uzywam vs na win / netbeans na linuxie. Tyle, ze ten vs jest w innej wersji niz Twoja i mam wiecej "wygod". Przy czym darmowy netbeans w zupelnosci wystarcza do przecietnych zadan.

Zastanawiam się jednak gdzie jest haczyk?
Jaki znowu haczyk?

Czym różni się ten creator od VS
Praktycznie wszystkim i niczym jednoczesnie, to raczej temat na ksiazke niz na posta.

że tutaj mam super wizualizację tego co robię
Czym jest ta super wizualizacja?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1