jak sprawdzić styl formy?

0

Poleceniem Form1.FormStyle:= fsStayOnTop można ustawić, by forma była zawsze na wierzchu, ale jak sprawdzić, czy aktualnie forma ma ustawiony styl na fsStayOnTop? Próbowałem poszukać czegoś, by warunek napisać if Form1.FormStyle = ... (lub inne kombinacje z danym stylem i True), ale nie udało mi się, dlatego proszę was, bardziej doświadczonych o pomoc.

0

dobra, nie ważne już

if (Form1.FormStyle = fsStayOnTop) then

działa. Nie wiem czemu przed chwilą mi nie działało, może dlatego że w nowym Unicie robiłem i zapomniałem o czymś, a teraz w nowym projekcie testowałem

0

jednak mam jeszcze problem. Normalnie by działało wszystko, ale gdy przenoszę kod do nowego Unita, to wtedy ta właściwość FormStyle jakby przestaje działać

if (Form1.FormStyle = 3) then

w kodzie wyżej warunek chcę taki "jeżeli Styl Formy jest równy 3, czyli fsStayOnTop wtedy...", ale kompilator czepia się tego i nie kompiluje
Incompatible types

Myślałem, czy do uses coś dodać, ale nic nie pasuje chyba... Co mam teraz zrobić? Bardzo chcę w tym nowym unicie sprawdzać ten warunek

0

chyba wystarczy dodać do uses:
Vcl.Forms
Zaraz to sprawdzę

1

Ech, pisałem - prosiłem tym samym. Kombinuj i pomyśl zanim zapytasz, a nie spamuj forum co chwilę, bo nie chce się Tobie zrobić rzutowania. Parafrazując pewien cytat "ch... z typami, zaśmiecimy forum postami" :/ Chociaż po co tak kombinowac, jak wystarczy dodać moduł Forms do sekcji uses. Skąd jakiś za pewne domyślnie "goły" unit ma "znać" ten typ?

unit Unit2;

interface

uses
  Forms;

implementation

procedure KombinujZanimZapytasz;
var
  Boo : TForm;
begin
  Boo := TForm.Create(nil);
  if (Integer(Boo.FormStyle) = 3) then
  begin
  end;
  Boo.Free;
end;

end.
0

OffTopic: Niech mi ktoś powie, jakim cudem autor postu - gość - napisał sobie samemu odpowiedź i ją zaakceptował. Gość?!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1