PHP - logowanie, sesje, baza danych, bezpieczeństwo...

0

Cześć!

Muszę napisać w PHP prosty system logowania i wyświetlania zalogowanym użytkownikom ich danych (zawartych w sql).
Rzecz w tym, że musito być "bezpieczne".
Poradzicie na co mam zwrócić uwagę?
Wiem tyle żeby używać https oraz trzymać w bazie/pliku zakodowane hasła.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i linki.

0

Do kontaktu z bazą użyj http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO --> przyjrzyj się "podpinaniu".

Hasła oczywiście zakodowane(PHP ma wbudowane funkcje do tego). Z https, powodzenia. Można użyć OpenSSL, z tego co wiem to na podstawie Apache da się to zrobić bezproblemowo, ale tylko próbowałem na localhoscie.

0
Weniu napisał(a):

Do kontaktu z bazą użyj http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO
dlaczego PDO nie zwykłego mysql?

Z https, powodzenia.
co w nim złego?

0

Nie napisałeś z jakiej bazy chcesz korzystać, a PDO jest uniwersalne.
W dodatku nie napisałeś czy sam będziesz stawiał serwer, czy tą stronkę umieścisz w sieci. Jeśli chodzi o https. Bo generatory kluczy itp to wujek google spokojnie pomoże znaleźć.
W dodatku czy ten system logowania ma być "bezpieczny" czy "super bezpieczny".

Ja jak pisze takie rzeczy do siebie na uczelni to:

  1. Dokładnie sprawdzam dane jakie wysyłane są przez formularz. Przydaję się funkcja htmlentities(); wyrażenia regularne. Wysyłam formularz dopiero wtedy, kiedy dane są poprawne.
  2. Używam zapytań parametrycznych do bazy danych.
  3. Koduje hasło i w bazie również zapisuje zakodowane.

Pewnie to tylko podstawowe czynności, ale więcej mi nie przychodzi do głowy. Może jakiś pros się wypowie bo też bym się czegoś więcej dowiedział.

0

na uw-team.org jest seria o błędach w php:
http://www.uw-team.org/videoarty_security.html

0

nic nie wspomniane o CSRF, ale jeżeli masz tylko logowanie + wyświetlanie info, bez modyfikacji ich np. po zalogowaniu - to teoretycznie Cię to nie dotyczy (ale znać warto)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1