Wypisanie losowych liczb ( różnych)

0

Witam mam problem nowicjusza ale nie mam pomysłu jak go rozwiązać... Wiec napisałem program który wypisuje mi losowa liczbę. Wszystko fajnie, ale gdy używam pętli for aby wypisała mi np: 4 liczby, to wypisuje mi 4 takie same liczby, a chcę żeby wypisał mi 4 różne wylosowane liczby.

Proszę o poprawienie lub nakierowanie w czym tkwi błąd. Z góry dziękuje za pomoc ;)

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApplication1
{
    class Program
    {
        static void Main()
        {
            Random GeneratorLiczb; //Deklaracje
            int LiczbaWylosowana;

            GeneratorLiczb = new Random(); //Inicjalizacje
            LiczbaWylosowana = 0;

            for (int i = 0; i < 2; i++)
            {
                LiczbaWylosowana = GeneratorLiczb.Next(10000);
            }
            
            for (int a = 0; a < 2; a++)
            {
                Console.WriteLine("Liczba wylosowana to :" + LiczbaWylosowana);   
            }

            

            Console.Read();
        }
    }
}
0

Losujesz 2 liczby, każdą przypisując do tej samej zmiennej zmiennej LiczbaWylosowana, a już gdy te liczby są wylosowane (wyszliśmy z pierwszej pętli), 2 razy wyświetlasz zawartość LiczbaWylosowana.
Tak na logikę - zgadnij, co tutaj nie pasuje.

0

Zgadłem tyle że dopisałem 4 inne zmienne i wyświetlało mi 4 inne liczby, ale jak za pomocą jednej zmiennej wypisać 4 inne liczby to nie wiem. Wiem że to coś banalnego ale serio pustka w głowie...

1

Podpowiedź nr.2: powinna jedna pętla.

0

mówiłem że głupi błąd... dopiero się uczę :p dzieki :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1