Nie rozumiem tego jak to zadeklarować

0

Witam.. Jestem poczatkujacy i brakuje mi tylko tego. Jak ja mam to zadeklarować w TYPE ? Jak wpisze to mi błąd wyskakuje ? Jaki komponet mam dodać ? nie rozumiem pomóżcie

type
    Data : TDate;
    Czas : TTime;
    Tekst : string;
  end;
3

Stwierdzam kosz bo leń

Error: Identifier not found "Brain"

0

no tak jak juz 10razy próbołowałem i nie moge zrobic

0

A nazwa? A typ?

0
type
 TTest = object
  a : array[0..10] of integer;
  b : byte;
  c : char;
 end;
0

no ale jak ja wpisuje to tutaj to bład wyskakuje :

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, Menus, StdCtrls, ComCtrls, ExtCtrls, CheckLst;

type
  TZdarzenie = class(TForm)

i ja chce tutaj to napisac i mi blad wyskakuje

    MainMenu1: TMainMenu;
    Plik1: TMenuItem;
    Zapisz1: TMenuItem;
    Zamknij1: TMenuItem;
    Zamknij2: TMenuItem;
    Info1: TMenuItem;
    oprogramie1: TMenuItem;
    Autor1: TMenuItem;
    PrintDialog1: TPrintDialog;
    SaveDialog1: TSaveDialog;
    Memo1: TMemo;
    DateTimePicker1: TDateTimePicker;
    Button1: TButton;
    Timer1: TTimer;
    DateTimePicker2: TDateTimePicker;
    CheckListBox1: TCheckListBox;
    procedure Zamknij2Click(Sender: TObject);
    procedure oprogramie1Click(Sender: TObject);
    procedure Autor1Click(Sender: TObject);
    procedure Zamknij1Click(Sender: TObject);
    procedure Zapisz1Click(Sender: TObject);
    procedure FormCreate(Sender: TObject);
    
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var

    Zdarzenie : TZdarzenie;


implementation

{$R *.dfm}

//.......
0

masz to wpisać wiersz wyżej.

0

w załączniku wysłałem to co probuje zrobic. Brakuje mi tylko tego zeby jak nacisnę WYKONAJ pobierało mi z godziny , daty i tresci przypomnienia do tego okienka(ListViev).

Tak wiem znajduje sie tam ale to nie dziala bo nie sciąga danych z tych komponentow z ktorych chce zeby sciągąło

0

Miszczu przeczytaj może jakiś kurs?

0

ttak kurs , po co mi kurs jak ja w szkole go mam tylko przez pewien okres (pare miesiecy) no i Delphi juz nie jest taki popularnym programem do progromowania

0

podstawy ogarniam ale tego nie moge. czy to takie trudne do zrozumienia?

0

no tak dla was to wszystko podstawą jest. no nagadali mi

3

@piotrek19w - albo zacznij słuchać tego, co koledzy Ci podpowiadają, albo wątek wyląduje w koszu, bo po co dalej to ciągnąć, jeśli do Ciebie nie można żadnym sposobem dotrzeć..?

piotrek19w napisał(a)

ttak kurs , po co mi kurs jak ja w szkole go mam tylko przez pewien okres (pare miesiecy)

Więc przez kilka miesięcy będziesz kuleć i z każdym nawet najmniejszym problemem będziesz smarować na forum, zamiast samemu poczytać i nauczyć się jak Pan Bóg przykazał;

piotrek19w napisał(a)

no i Delphi juz nie jest taki popularnym programem do progromowania

To, że Object Pascal nie jest najpopularniejszym i najczęściej stosowanym językiem nie znaczy, że masz kłaść lagę na naukę; Nie chcesz się uczyć to się nie ucz - Twoja sprawa; Natomiast jeśli chcesz pytać tutaj na forum to najpierw się poucz programować, a potem jeśli coś nie wychodzi i nie wiesz co jest przyczyną błędów to pytaj, bo brak elementarnych podstaw kodzenia nie jest żadnym powodem do postowania;

piotrek19w napisał(a)

podstawy ogarniam ale tego nie moge. czy to takie trudne do zrozumienia?
[...]
no tak dla was to wszystko podstawą jest.

Trudne do zrozumienia jest to, że nawet nie wiesz o co pytasz i jesteś święcie przekonany, że nie dotyczy to podstaw; A tutaj okazuje się, że jednak są to podstawy podstaw, bo o deklarowaniu stałych, zmiennych i typów dowiadujesz się na samym początku czytania kursu programowania; Więcej na ten temat dowiesz się w Kompendium programisty > Rozdział 2 > Własne typy danych;

Więc albo siadaj do nauki i testuj zdobytą wiedzę, albo wątek trafi tam, gdzie jak do tej pory jego miejsce; Zrozum, że forum to nie internetowy kurs kodzenia, a społeczność gotowa rozwiązać problemy inne niż brak podstawowej wiedzy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1