Zamiana liter na liczby w pascalu (Ascii)

0

Witam ! Jeżeli chodzi o programowanie jestem kompletnym laikiem, potrzebuje jednak jednorazowo na zajęcia przygotować program z Pascala.
Program ma "zaszyfrowywać" tekst który wpisze jako Ascii
Napisałem taki programik. Niestety po wpisaniu słowa i nacisnieciu enter, zmienia tylko pierwsza litere na liczbe reszte pomijając.
Co zmienić by całe słowo, zdania były zmieniane na liczby z tabeli ascii?

USES CRT;
Var
  zdanie:char;
Begin
  writeln('Twoja zaszyfrowana wiadomosc:');
  writeln;
  readln(zdanie);
  Write( ' ',ord(zdanie));
  readln;
End.
0

Użyć pętli.

0

I na pewno nie pobierać do typu Char, tylko string, a później tak, jak napisał poprzednik - pętla.

0

Nie wiem jak jej użyć by to zadziałało tak jak chce :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1