Tworzenie pliku jar Eclipse

0

Chcę utworzyć plik jar dla swojego skończonego projektu, jednak napotkałem na pewien problem. Zawsze gdy tworzyłem pliki jar to postępowałem wg. tego: http://www.if.pw.edu.pl/~ertman/pojava/?Laboratorium_6:Tworzenie_plik%F3w_JAR
Teraz mam program, który składa się z 3 klas TVSet.java, Telewizor.java i BazaDanych.java. W programie użyłem JDBC, czyli musiałem dodać ojdbc6.jar do pliku i przypuszczam, że to powoduje ten problem bo gdy chcę stworzyć plik jar tak jak zostało to wyżej opisane to otrzymuję następujący komunikat:

JAR export finished with warnings. See details for additional infromation.
Klikam details a tam:

Exported with compile warnings TVSet/src/TVSet.java
Exported with compile warnings TVSet/src/BazaDanych.java

Czy należy jakoś inaczej tworzyć ten plik jar? W jaki sposób to zrobić?

0

Możesz się niczym nie przejmować. Jar powstał, komunikat przypomina tylko, że dostałeś ostrzeżenie podczas kompilacji (np. używasz przestarzałych metod).

0

Chyba jednak coś jest nie tak. Bo przy uruchamianiu pliku w eclipse wszystko jest ok. A przy uruchamianiu pliku z jara wyskakuje błąd z programu: java.lang.ClassnotFoundException: oracle.jdbc.driver.OracleDriver

0

A bo musisz do tego jara wpakować też driver jdbc dla oracle. Jest tam przy tym eksporcie taka opcja.

0

A czy mógłby ktoś kto wie mi napisać gdzie jest ta opcja w eclipse bo ja jakoś jej nie widzę.;/

0

Jeśli nie umiesz czytać i nie umiesz używać IDE, to polecam zrobić przysługę i sobie i nam i na tym etapie zakończyć swoją przygodę z programowaniem, bo to nie dla ciebie. Poważnie. Nie mówię tego ze złośliwości. To jest po prostu nie dla ciebie.
Jak klikniesz na "export" -> "export as runnable jar" to masz okienko gdzie możesz wybrać sobie klasę z "main" oraz wybrać co ma się stać z zależnymi bibliotekami.

0

Run --> Run configurations.. --> Classpath --> Add External JARs

No i to co @Shalom napisał.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1