ciekawe funkcje w delphi itd

0

Proszę was byście wymienili choćby jedną ciekawą rzecz z delphi.
Mam tu na myśli przykładowo funkcję taką jak:

LastDelimiter();
http://www.delphibasics.co.uk/RTL.asp?Name=LastDelimiter

Może jest sporo takich ciekawych, o których nic nie wiem? Możecie też podać coś z MSDN łatwego w użyciu dla amatora, np. ostatnio wlazłem na MSDN by poszukać czegoś sprawdzaniu statusu baterii w laptopie i znalazłem, o dziwo było banalne w użyciu. Szukam więcej takich różnorakich rzeczy. Wiem, że to was może dziwić, ale mając od was spis kilku ciekawych, łatwych do użycia rzeczy, rozwinę się choć minimalnie, zapiszę sobie te funkcje w notatniku, poczytam o nich i zobaczę ich działanie w praktyce i tak stopniowo będę się uczył. Po prostu tak lubię.

btw. z innych ciekawostek to menu kontekstowe: http://www.alfaris.net/up/87/alfaris_net_1364333035.jpg

0
reter napisał(a)

Proszę was byście wymienili choćby jedną ciekawą rzecz z delphi.

W Delphi, tak samo jak i we wszystkich innych językach masz wiele ciekawych rzeczy, o których nie ma sensu się rozpisywać;

reter napisał(a)

Wiem, że to was może dziwić, ale mając od was spis kilku ciekawych, łatwych do użycia rzeczy, rozwinę się choć minimalnie, zapiszę sobie te funkcje w notatniku, poczytam o nich i zobaczę ich działanie w praktyce i tak stopniowo będę się uczył.

To może inaczej - zacznij się rozwijać przez samodzielne grzebanie w pomocy środowiska, sieci oraz różnych dokumentacjach; Poczytaj Kompendium wiedzy, przewertuj Delphi 7 - Kompendium programisty, zapoznaj się z dokumentacją Free Pascal'a, a na dokładkę sprawdź co słychać w dokumentacji MSDN - zdobędziesz mnóstwo wiedzy o Delphi, Free Pascalu jak i Windows;

Jeśli masz jakieś konkretne pytania to zadaj je, bo jak na razie to nie wiadomo o co Ci chodzi; Ciekawa może być obsługa plików, baz danych, rozpoznawania mowy, sieci neuronowe, operacje logiczne czy dodawanie; To zależy co Ciebie ciekawi o co chcesz dokładnie wiedzieć.

0

@up
Kompedium już dawno temu przeczytałem jak i jakieś dwie książki dla początkujących.
A co mnie interesuje? głównie jakieś funkcje, rzeczy związane z internetem, albo systemem, pulpitem. Cel taki - robić małe programy, które przydają się w życiu (wystarczy, że tylko mi). A w ciemno nie będę porywał się na głęboką wodę i próbował pisać jakieś sniffery, czy program wykrywający pobliskie sieci wifi lub robiący zaawansowane rzeczy na plikach, do tego AES i tak dalej, bo wymięknę już na starcie. Muszę zaczynać od prostych rzeczy jak wysyłanie obrazków i innych plików na hosting na stronie, ale to to akurat potrafię. Problemy to mam na razie ze stronami z dużym spamem javascript, niektórzy twórcy celowo utrudniają życie osobom, które chcą programik napisać pod daną stronę (nie chodzi o przeglądanie strony, chodzi bardziej o wyciąganie z niej danych i wysyłanie czegoś).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1