Edycja wielu plików w notatniku jednocześnie

0

Witam,
Mam następujący problem: chcę wkleić jednocześnie tę samą frazę do 3500 plików zapisanych w notatniku, czy ktoś wie może, jakim sposobem da się to zrobić? Za pomoc będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam.

0

Napisz skrypt który to zrobi?

0

Problem jednak w tym, że jestem, jak to się mówi, prostym humanistą, a programowanie zakończyłem na robieniu stron w html. Może jakieś wytłumaczenie co mam po kolei zrobić? Bardzo proszę ;)

0

Proponuje złożyć zlecenie tutaj: http://4programmers.net/Forum/Praca
i napisac więcej szczegółów (np. gdzie są te pliki, gdzie należy to coś wkleić etc)

0

Złożyć zlecenie... ładnie brzmi, ale po prawdzie liczyłem nie a wykonanie roboty za mnie tylko na wytłumaczenie jak to zrobić, więc wolałbym żeby ktoś mi tylko powiedział jak się to robi, a ja sobie jakoś poradzę :D

0

Pobierz nazwy wszystkich plików w katalogu, po kolei otwieraj wszystkie w trybie "bez usuwania danych, lecz z zapisem", wklejając co potrzeba.

0
spartanPAGE napisał(a):

Pobierz nazwy wszystkich plików w katalogu, po kolei otwieraj wszystkie w trybie "bez usuwania danych, lecz z zapisem", wklejając co potrzeba.

Trzy i pół TYSIĄCA plików mam tak obsłużyć?

0

nie wiem jak w innych językach programowania, ale w delphi byłoby to bardzo łatwe do napisania, ale zależy też gdzie chcesz wkleić tę "frazę", na początku, na końcu, czy w różnych miejscach? bo jeśli w jednym stałym miejscu np. na końcu, to banalna rzecz.
Najpierw zastanów się w jakim języku chcesz to zrobić, następnie przeczytaj tutorial, jak czytać jeden plik tekstowy (do każdego języka taki artykuł, tutorial będzie na 100%, łatwy do ogarnięcia), a później poszukaj artykulków malutkich jak z folderu nazwy plików wyciągnąć, byś w pętli mógł otwierać po kolei każdy plik, dodawać tę frazę twoją i tyle.

Gdybyś miał zlecić komuś napisanie takiego programu (a pliki tekstowe byłyby w jednym folderze, a nie w 534623 folderach na różnych partycjach), to wyceniłbym to na 1 złotówkę, maksymalnie na 2 złote, ale to max, bo to 3 minuty roboty.

0

Trzy i pół TYSIĄCA plików mam tak obsłużyć?

Pętelką.

0

Aż zajrzałem na ten wątek, bo ma glupi tag, ale faktycznie ciężko otagować, jeżeli nie wiadomo o jaki konkretnie język chodzi. Teraz do @jerek95: dla mnie najprościej było by to napisać w Delphi. Jednak Ty nie mając o tym pojęcia powinieneś sobie wygooglowac jak zrobić to przy pomocy pliku wsadowego *.bat. Wystarczy w pętli for, której opis jest na mnóstwie stron w google wyszukać pliki (tak jak pisał poprzednik), a późnej dopisać (a nie nadpisać) odpowiednim poleceniem tekst do pliku.

Pozostaje nadal kwestia, w którym miejscu pliku to potrzebujesz. Bo jeżeli nie na końcu to trzeba by trochę pokombinować. A i dla takiego batcha nie ma problemu, że plików jest ponad 3500. Równie dobrze może być ich nawet ze 100 razy tyle. Wtedy po prostu operacja będzie trwała o wiele dłużej. Można też skorzystać z narzędzi wykorzystujących język skryptowych. Takich jak AutoHotKey czy AutoIt.

Kwestia tylko pogooglować za dokumentacją i przykładami, pomyśleć samodzielnie i napisać. A jeżeli się nie udaje samemu to pytać o konkrety, a przy braku chęci pozostaje zlecenie tego w odpowiednim dziale. Tak jak już wspomniał wcześniej @Shalom.

0
rdhgbrd napisał(a):

nie wiem jak w innych językach programowania, ale w delphi byłoby to bardzo łatwe do napisania, ale zależy też gdzie chcesz wkleić tę "frazę", na początku, na końcu, czy w różnych miejscach? bo jeśli w jednym stałym miejscu np. na końcu, to banalna rzecz.
Najpierw zastanów się w jakim języku chcesz to zrobić, następnie przeczytaj tutorial, jak czytać jeden plik tekstowy (do każdego języka taki artykuł, tutorial będzie na 100%, łatwy do ogarnięcia), a później poszukaj artykulków malutkich jak z folderu nazwy plików wyciągnąć, byś w pętli mógł otwierać po kolei każdy plik, dodawać tę frazę twoją i tyle.

Gdybyś miał zlecić komuś napisanie takiego programu (a pliki tekstowe byłyby w jednym folderze, a nie w 534623 folderach na różnych partycjach), to wyceniłbym to na 1 złotówkę, maksymalnie na 2 złote, ale to max, bo to 3 minuty roboty.

Pliki są w jednym folderze, tekst trzeba wkleić w jedno i to samo miejsce w każdym z nich. Gotów byłbyś zrobić to za złotówkę? :D

0

swoją drogą, to nawet niektóre programy/języki mają komponent typu FileListBox lub coś podobnego i od razu masz wyświetlone wszystkie pliki z danego folderu i wtedy pętlę piszesz prościutką i możesz mieć miliard tych plików tekstowych, to nie ma znaczenia i gotowe.

0
jerek95 napisał(a):

Pliki są w jednym folderze, tekst trzeba wkleić w jedno i to samo miejsce w każdym z nich. Gotów byłbyś zrobić to za złotówkę? :D

Chyba sobie kpisz. Złóż konkretną ofertę. Jeśli nadal ten wątek będzie zmierzał do chęci otrzymania przez Ciebie gotowca bez własnego wkładu lub należytego opłacenia rozwiązania podanego Tobie na tacy. To nagodzę go przeniesieniem do odpowiedniego działu zwanego Kosz :/ Wiedza niestety też kosztuje.

0

@dxvv - po co kombinować z kontrolkami, jeśli wystarczy do tego program konsolowy..?

Jeśli już mowa o napisaniu tego w zaproponowanym Delphi - należy poczytać cokolwiek na temat samego języka, np. Delphi - Kompendium - Obsługa plików oraz spróbować napisać coś samemu zanim zacznie się dyskusję na forum.

0

Cóż, widzę, że pomocy z nikąd, kolega wyżej stwierdził, że to zajmuje 3 minuty i jest warte złotówkę lub dwie. Nie wiem nie znam się ani na tym, ani na zasadach, wg. któych funkcjonujecie, ile zarabiacie na tym, itp. Jeżeli w takim razie ktoś jest zainteresowany to pisać, że jesteście gotowi to zrobić w te 3 minuty i się dogadamy ;/ A oskarżenie, że probuję tu kogoś oszukać jest uwłaczające i nieuzasadnione, tyle.

2

Cóż, widzę, że pomocy z nikąd

Szczerze mówiąc pierwszy raz widzę, żeby szanowni forumowicze tak "rzucili" się do odpowiadania :]

kolega wyżej stwierdził, że to zajmuje 3 minuty i jest warte złotówkę lub dwie.

Tak, ale dla kogoś, kto potrafi główkować i choć spróbuje zrobić coś samemu;

Nie wiem nie znam się ani na tym, ani na zasadach, wg. któych funkcjonujecie, ile zarabiacie na tym, itp.

Zasada jest prosta - gotowców nie rozdajemy (mam taką nadzieję); Tutaj możesz uzyskać pomoc w wyjaśnieniu danego problemu lub poprawieniu kodu, który nie działa prawidłowo, a nie odwaleniu całej roboty za pytacza; Przez rozdawanie gotowych kodów nikt nikogo niczego nie nauczył prócz tego, że nie warto się uczyć i samemu kombinować (być po prostu samodzielnym).

0

tu raczej bardziej chodzi o to, że każdy myśli, że chcesz gotowca, bo nic nie umiesz, a sam szukać w necie nie chcesz za bardzo, dlatego nikomu nie chce się robić programu dla ciebie w nawet te 3 minuty, bo raz z tego powodu, co na początku napisałem, a dwa, że w sumie złotówka to tak jak za free, a że samemu nie chce ci się w google poszukać troszkę, to tym bardziej nie chce się ludziom robić :D
Ja bym ci to za darmo napisał, ale nie mam w tej chwili zainstalowanego programu więc nie zrobię. Proponuję poczytać w necie artykuły i spróbować zrobić to na jeden z wielu sposobów, już kilka sposobów wymienili ludzie.

0

Nikt nie stwierdził tutaj, że oszukujesz. Ale proponowanie złotówki za takie zlecenie to na pewno za mała oferta. Chyba, że ktoś jest desperatem albo sobie właśnie z Ciebie żartuje. Oczywiście nie jest to też zadanie na wiele godzin. Ale nawet chwila pisania czegoś dla kogoś też zajmuje czas. Niestety za brak wiedzy w danej dziedzinie się płaci. Przykład może w inną stronę, ale z życia. Jeżeli nie chce się Tobie zrobić samodzielnie albo nie masz możłiwości, albo wiedzy by na przykład upiec chleb, to musisz go kupić (zakładam tutaj działanie zgodne z prawem). Tak samo jest z programami. To forum służy do naprowadzenia i pomocy w rozwiązywaniu problemów, pod warunkiem, że ktoś pokaże co wykonał już sam. Jeżeli ktoś nie umie lub nie ma czasu, to od tego jest właśnie wspomniany dział Oferty pracy.

EDIT: w tym czasie jak tutaj sobie dyskutujemy, spokojnie autor wątku mógłby znaleźć przykłąd plików wsadowych, które wyszukują i wstawiają po danym tekstcie żądany tekst. Jest o tym cały wątek na forum, ale pewnie googlując na inne sposoby można by znaleźć lepsze przykłady bądź inne rozwiązania, masz ode mnie: http://bit.ly/Xyd0JT - teraz już masz "podstawę", z którą możesz kombinować.

0

Hah, nie no bardzo fajnie, że forumowicze tak się rzucili do pomocy mi, ale ja, choćbym chciał (bo nie ukrywam, że chcę to zrobić, już w drugim czy trzecim swoim poście pisałem, że nie chodzi mi o zrobienie tego za mnie tylko o pokazanie drogi) po prostu nie kumam tego :) Wchodziłem na stronę, te, które były tu podsyłane, a także na takie, któe sam wyszperałem i ni chu chu z nich nie rozumiem. Taka może moja przywara humanistyczna. Także ten, tyle z mojej obrony osobistej :D Jakby ktoś zechciał pomóc (nie gotowiec, tylko po kolei, punkt po punkcie co mam zrobić!), powtarzam, będę bardzo wdzięczny.

0

To tak jak pisałem: http://bit.ly/Xyd0JT albo googluj za podobnymi przykładami i objaśneniami. Do programowania w Delphi potrzeba koniecznie komponentu TBrain, a do obsługi google trzeba mieć fizycznie ten "komponent" zainstalowany w sobie ;P

0

Jakby ktoś zechciał pomóc (nie gotowiec, tylko po kolei, punkt po punkcie co mam zrobić!), powtarzam, będę bardzo wdzięczny.

Punkt po punkcie? Jeśli chodzi o Delphi:

  • sprawdzasz instrukcją warunkową if i funkcją FindFirst czy istnieje dany plik,
  • jeśli powyższa funkcja zwróciła wartość równą 0 to znaczy, że znaleziono plik i w pętli repeat .. until:
    • kojarzysz zmienną plikową z nazwą danego pliku procedurą Assign lub AssignFile,
    • jeśli chcesz dopisać dane na koniec pliku: otwierasz go procedurą Append,
    • dopisujesz do pliku nowe dane procedurą Write lub WriteLn,
    • jeśli wszystkie dane są już wpisane: zamykasz plik procedurą Close lub CloseFile,
  • pętlę repeat .. until zakańczasz funkcją FindNext jeśli zwróci wartość różną od 0;

Już dokładniej wyjaśnić będzie mi ciężko;

To wszystko jeśli chodzi o przeszukiwanie danego katalogu pod kątem danych plików i dopisywania na ich koniec nowych danych; Więcej będzie można napisać, jeśli podasz konkretne informacje na temat tych plików oraz sposobu dopisywania nowych danych; Także poszukaj w sieci sposobów na wykonanie takiego algorytmu jeśli dalej nie wiesz jak zastosować poszczególne instrukcje.

0

Najprościej napisać to za pomocą makra w Wordzie lub we Write OpenOffice

0

Można to zrobić nie pisząc żadnego programu/skryptu pytanie tylko co chcesz i gdzie zapisać.
Można użyć do tego celu np. Notepad++ (lub inny edytor z podobną opcją) i jego opcję zastępowania frazy w plikach (ctrl+shift+F) jeśli ma się to pojawić np. po jakimś słowie.

0

@jerek95 napisz na PW...

0

przecież do tego jedna pętla wystarczy w C++ na początku musiałbyś ztablicowac wszystkie nazwy plików załózmy ,że pliki tekstowe nazywały by się "plik1.txt","plik2.txt" itd. Później tylko byś przeleciał w pętli for i za pomocą fstreama dopisał żadaną frazę do pliku. Chyba ,że chcesz zastępować podaną frazę inną frazą to to będzie troche bardziej skomplikowane bo musiałbyś na początku wyszukać wystąpienie danego ciągu w pliku

1

Jeżeli tu chodzi o proste dopisanie do plików to da się to zrobić za pomocą *.BAT

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1