Groupbox i listbox

0

Witam,
Zrobiłem listbox i wszystko działa jak trzeba tylko gdy kliknie się dwa razy zamiast raz na element na liście wyskakuje błąd, da się to jakoś poprawić? Jeszcze w groupboxie wyświetlają się informacje o plikach jak zrobić żeby nie dało się edytować tych informacji, wyłączyć możliwość klikania w te elementy.

0

jest taka opcja.

A co ci mamy z fusów wywróżyć coś ty tam porobił???

0

http://przeklej.net/file_details/70830.html
Proszę tu jest program, problem polega na tym że gdy wybieram plik mp3 i pojawi się on na listboxie to przy podwójnym kliknięciu na wybrany plik wyskakuje błąd, jak to poprawić? Druga sprawa to że w groupboxie w okienkach wyświetlają się informacje z tagów mp3, problem polega na tym że można w to kliknąć i edytować ale chce żeby nie było możliwości kliknięcia w to żeby było tylko do odczytu, jak to zrobić? Dziękuję i pozdrawiam

2
  1. zamień tą linijkę fmp3:=TFileStream.Create(mp3File, fmOpenRead, fmShareDenyNone);

  2. Zacznij od podstaw, jakiegoś kursu czy czegoś podobnego

1
Kojo napisał(a):

http://przeklej.net/file_details/70830.html
Proszę tu jest program, problem polega na tym że gdy wybieram plik mp3 i pojawi się on na listboxie to przy podwójnym kliknięciu na wybrany plik wyskakuje błąd, jak to poprawić? Druga sprawa to że w groupboxie w okienkach wyświetlają się informacje z tagów mp3, problem polega na tym że można w to kliknąć i edytować ale chce żeby nie było możliwości kliknięcia w to żeby było tylko do odczytu, jak to zrobić? Dziękuję i pozdrawiam

Twój problem, nie leży w ListBoxie, tylko w procedurze otwarcia pliku *.mp3, używasz TMediaPlayer, zainteresuj się biblioteką 'bass', jakbyś użył debbugera, to może sam byś do tego doszedł..

0

Dziękuje za odpowiedzi, a jak zablokować możliwość edycji w groupboxie( w sensie żeby nie był edytowalny przez użytkownika)?

Programista ze mnie nie będzie, program leciałem z tutoriala i muszę go tylko poprawić na zaliczenie, a mało czasu zostało dlatego tutaj piszę bo chętnie bym sam coś podziałał i się dowiedział ale po prostu cierpie na totalny brak czasu.

Edit: poradziłem sobie z tym, jednak jest dalej możliwość zaznaczania, ale już bez edycji, natmiast dalej po podwójnym kliknięciu w otwarty już plik wywala błąd że proces już jest otwart(poprawiłem tą linijke jak podał wcześniej abrakadabra)

2

Jeśli dobrze rozumiem to chodzi Ci o zablokowanie wszystkich kontrolek znajdujących się w danym GroupBox; Jeśli o to - wystarczy:

GroupBox.Enabled := False;

i wszystkie kontrolki znajdujące sie na nim będą zablokowane (sam GroupBox także);

Na przyszłość zanim zadasz pytanie to najpierw poczytaj jakiś kurs, poszukaj w Google i przeszukaj forum pod kątem podobnych problemów.


Kojo napisał(a)

Edit: poradziłem sobie z tym, jednak jest dalej możliwość zaznaczania, ale już bez edycji, natmiast dalej po podwójnym kliknięciu w otwarty już plik wywala błąd że proces już jest otwart(poprawiłem tą linijke jak podał wcześniej abrakadabra)

Pokaż kod powodujący błąd oraz wklej dokładną jego treść;

0

Wywala coś takiego
[url=http://ifotos.pl/zobacz/12345png_xqqqahn.png/][img]http://s6.ifotos.pl/mini/12345png_xqqqahn.png[/img][/url]

fmp3:=TFileStream.Create(mp3File, fmOpenRead, fmShareDenyNone);

1

fmp3:=TFileStream.Create(mp3File, fmOpenRead or fmShareDenyNone);

0

Dzięki, wszystko działa jak trzeba

Jeśli ktoś chciałby sprawzić, albo cokowiek, może komuś się przyda na przyszłość to proszę:

http://przeklej.net/down/27355062852016456175169847454449037d46fb3016a370691559219.html

Jeszcze raz dzięki za wszystko!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1