Problem z logowaniem do programu

0

Siemka
Chciałbym zrobić, żeby po udanym zalogowaniu wyłączyło się okno logowania(form1) jak i również pojawiło się form2

Kod do logowania:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
if (Edit1.Text = 'user') and (Edit2.Text = 'password')then
form2.showmodal
else MessageBox(handle, 'Login lub Hasło jest nie prawidłowe', 'Logowanie', Mb_Ok + Mb_IconWarning);
end;

Tutaj uses:

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls, Buttons;

Chciałem pod form2.showmodal dodać form1.close, ale się wyświetla błąd i nie wiem o cho chodzi.

Proszę o Pomoc
Pozdrawiam
Szymon

0

Nie dziwcie się, że nie umiem tego zrobić, ale chcę powalczyć o ocenę 6 z informatyki, ale jestem w 1gim i nie miałem podstaw. Tak jakoś mi się zachciało programować to mi się spodobało, ale nie wiem skąd znaleźć jakiś poradnik.

Proszę was, żebyście powiedzieli mi jak to zrobić i podajcie jakiś poradnik jak macie pod ręką. Taki poradnik który się dobrze czyta i nie jest za bardzo skomplikowany.

0

Jak chcesz mieć 6 to zasłuż na 6 - my nie musimy.
Tutaj na stronie jest kompedium.

0

Dzięki, że mi odpowiecie w przyszłości nie popełnie już tego błędu i będę lepszy. No Proszę.

0
if (Edit1.Text = 'user') and (Edit2.Text = 'password') then ModalResult:=mrOk

Dalej to już się domyślisz, jeżeli nie to na 6-kę raczej nie zasługujesz.

0

Dopiero co mamy marzec, a ty już odpalasz swoje turbiny na czerwiec (no dobra maj), żeby dostać swoją upragnioną ocenę "6". :) Swoją drogą może i sklecisz ten program, ale nie zdziw się, że zostaniesz przepytany z tego kodu co "napisałeś". :P

0

@Docent - Nawet nie mamy w szkole Delphi 7.

Kod do logowania które napisałem znam.
do Kalkulatora też .
w jednym paluszku to mam.

0

6 na pewno już dostanę, bo mam kalkulator do, którego się loguje, a ja po prostu chcę ulepszyć logowanie do kalkulatora, żeby na przyszłość wiedzieć jak to robić itd.

0

Co do tematu, to formularzami najlepiej będzie sterować z głównego pliku projektu, w którym to wywołasz modalnie formularz do wprowadzenia nazwy użytkownika i hasła, a po poprawnym wpisaniu danych zostanie (utworzona) i pokazana forma główna aplikacji; Najlepiej by było tworzyć wszystkie formularze dynamicznie, ale biorąc pod uwagę Twój poziom to bez przeczytania kursów możesz mieć z tym problem; Najlepiej to najpierw poczytaj kursy, a dopiero później bierz się za pisanie programów, bo inaczej to tylko będziesz się motał i w kółko o wszystko pytał na forum;

Tak przy okazji - nie twórz kilku takich samych wątków w różnych działach, bo niepotrzebnie robi się zamieszanie; Pamiętaj także, że pytania dotyczące podstaw zadaje się w dziale dla początkujących.

0

@teawhoyou: aby zasłużyć na szóstkę, trzeba przede wszystkim umieć korzystać z Google.

Nieważne czy pierwsza klasa gimnazjum czy ostatni rok studiów. Wydaje się mi, że z logicznego myślenia, umiejętności samodzielnego kombinowania czy czytania ze zrozumieniem - nic nie powinno zwalniać :) Na pewno na szóstkę nie zasługujesz, nie umiejąc samodzielnie czegoś tak prostego wykonać, bo sposobów na to jest bardzo dużo. A nawet jeśli nie umiesz samodzielnie, to powinieneś potrafić znaleźć na sieci pomoc, zanim "nasmarujesz" na forum. I nieważne. Dział Newbie czy nie. Istnieje też mnóstwo kursów Delphi - nawet kompendium na stronie 4p, które warto przeczytać zanim się zacznie programować coś na ocenę. Czasu do wystawienia końcowej oceny jest dużo.

Poza tym jeśli nauczyciel wystawił by szóstkę za kod, w którym pozostawiamy domyślne nazwy komponentów, a ma to mieć jakąś funkcjonalnośći i być pokazane publicznie (chociaż nawet kod napisany dla siebie powinien trzymać się standardów i być możliwie jak najbardziej przejrzysty). To taki nauczyciel - według mnie - sam by siebie ośmieszył albo wykazał by się dużą litością.

Zeby nie przedłużać: http://bit.ly/ZAoXjw i wszystko w temacie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1