Podział pixela

1

Witam!

Czy java posiada jakąś metodę która dzieli piksel na n części i wypełnia wybraną n-tą część kolorem?

Pozdrawiam

3

Pikesl jest niepodzielny.

0

To w takim razie jak czarny pixel wypełnić do połowy na czarno a do połowy na biało?

0

Dokładnie do polowy się nie da, albo kolor
0x808080 albo 0x7F7F7F

0
pixel111 napisał(a)

Czy java posiada jakąś metodę która dzieli piksel na n części i wypełnia wybraną n-tą część kolorem?

Ani Java, ani żaden inny język tego nie potrafi, bo jednego piksela nie można podzielić na więcej części; Co prawda sam piksel najczęściej dzieli się na tzw. subpiksele odpowiadające kolorom systemu RGB, jednak cały piksel jest jednostką niepodzielną; Można ewentualnie kombinować z ustalaniem koloru pośredniego, jednak to nie jest to samo;

Brak Ci podstawowej teorii na temat komputerów, więc polecam lekturę do poduszki: Wikipedia - Piksel.

0

Poczytałem i mam pytanie czy można zmieniać kolory subpikseli, żeby nie były domyślne (RGB)?

0

Jasne, że tak wystarczy zbudować i wyprodukować np. monitor i gotowe.
Poczytaj też o:
http://pl.wikipedia.org/wiki/CMYK
http://pl.wikipedia.org/wiki/RGB
Zresztą zapytam inaczej po co chcesz "dzielić" piksel? Możesz zmienić rozdzielczość - w ten sposób go "pomniejszysz".

0

Modyfikując kolor piksela automatycznie modyfikowane są kolory subpikseli, bo to one się na ten piksel składają :|

0
pixel111 napisał(a)

Poczytałem i mam pytanie czy można zmieniać kolory subpikseli, żeby nie były domyślne (RGB)?

Widać, że nie przeczytałeś, ponadto najwidoczniej nie masz zielonego pojęcia o komputerach, a tym bardziej o programowaniu; Jeśli nie weźmiesz się do nauki podstaw to w kółko będziesz zadawał beznadziejne pytania, na które nie ma odpowiedzi, bo pytasz o niemożliwe;

Piksela nie można dzielić jak komu pasuje - w matrycach monitorów jeden piksel składa się zwykle z trzech subpikseli, które odpowiadają trzem kolorom systemu RGB - Red, Green i Blue; Można co prawda ustalać wartości poszczególnym subpikselom, jednak ich wartość zmienia się przez ustawienie koloru dla całego piksela; Z koloru danego piksela można wyciągnąć wartości poszczególnych składowych za pomocą funkcji GetRValue, GetGValue oraz GetBValue:

function GetRValue(rgb: Cardinal): Byte;
function GetGValue(rgb: Cardinal): Byte;
function GetBValue(rgb: Cardinal): Byte;

Odwracając proces - kolor z podanych składowych można utworzyć za pomocą funkcji RGB:

function RGB(r: Byte; g: Byte; b: Byte): Cardinal;

Przydatna może okazać się także funkcja ColorToRGB:

function ColorToRGB(Color: TColor): Integer;

w przypadku, gdy chcemy wyciągnąć wartości składowych z koloru systemowego, jak np. clBtnFace;


Więcej nie ma co się rozpisywać, bo po co, skoro brak Ci podstawowych informacji; Więc albo zacznij zadawać sensowne pytania o rzeczy, które można zrobić i które ten sens mają, albo wątek wyląduje w koszu; Dyskutowanie na temat dlaczego nie można podzielić piksela na mniejsze części jest po prostu bez jakiegokolwiek sensu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1