zalezne radiobutton'y w roznych groupbox'ach

0

Wrzucilem na forme kilka groupboxow ( zeby ladnie bylo ) i do nich radiobutonki tyle ze sa one zalezne tylko w danym groupboxie, a ja potrzebuje zeby wszystkie byly zalezne.
Czy da sie tak zrobic ?

0

Nie bardzo rozumiem co rozumiesz przez zależne / niezależne. Podaj przykład. Poza tym od umieszczania wielu RadioButtonów w jednej grupie służy za pewne bardziej do tego przystosowany komponent RadioGroup i jego własność Items. Może ktoś coś jeszcze Ci tutaj lepszego doradzi.

0

zależne czyli pewnie że po wybraniu jednego znika zaznaczenie w drugim.

w Delphi jest kontrolka TBevel, która tylko wygląda a nic nie robi. może da się ją wykorzystać do udawania groupboksów.

0

Mam 6 radiobuttonow .
Jezeli radiobuttony sa na formie to moge zaznaczyc tylko 1, ale jezeli przeniose je do 3 roznych groupboxow to przestaja byc zalezne i moga byc zaznaczone 3, potrzebuje miec mozliwosc wlaczenia tylko 1 buttona .

0

nie ma na to automagicznego sposobu - możesz ręcznie wyłączać radiobuttony na pozostałych groupboxach albo zamienić groupbox na coś innego

0
tatanka napisał(a)

sa one zalezne tylko w danym groupboxie, a ja potrzebuje zeby wszystkie byly zalezne.

Jeśli dobrze rozumiem, to potrzebujesz mieć kilka grup z radio-przyciskami, ale żeby można było zaznaczyć tylko jeden? Rysunek [z lewej źle, z prawej dobrze]:

RadioButtons.png

Da się to obejść - ważny jest Parent i to według niego po kliknięciu na dany radio-przycisk odznaczane zostają pozostałe, należące do jednego rodzica; Jeśli kładziesz kontrolkę bezpośrednio na TPanel/TGroupBox to odznaczone zostaną jedynie te, które są jego dziećmi - pozostałe nie; Więc jeśli chcesz mieć ładnie pogrupowane te przyciski to kładź je bezpośrednio na formularz lub inną kontrolkę, która jest rodzicem dla grup, a następnie przeciąg je nad grupy - w ten sposób będziesz miał wizualny podział na grupy, ale zaznaczyć będzie można jedynie jeden spośród wszystkich grup;

Przykładowa aplikacja: RadioButtons.zip - do skompilowania i przetestowania pod D7;


Tak nawiasem pisząc - po to są grupy, żeby wydzielać powiązane ze sobą kontrolki według przeznaczenia; Dawanie możliwości odznaczania kontrolek z innych grup jest mylące - użytkownik może pomyśleć, że to jakiś bug - nie funkcjonalność. A jeśli zależy Ci na wykorzystaniu najodpowiedniejszych kontrolek do grupowania radio-przycisków - wykorzystaj wspomniane przez @olesio kontrolki klasy TRadioGroup - bo do tego oczywiście służą.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1