SQL Developer problem z połączeniem z bazą.

0

Witam. Mam problem z połączeniem z bazą Oracle przez SQL Developer. Podczas próby połączenie z bazą otrzymuję komunikat:

listener refused the connection with the following error ora-12505
Co najgorszę nie mogę wejść także na apexa: http://127.0.0.1:8080/apex bo wyskakuje mi komunikat, że nie można się połączyć. Do niedawna wszystko działało od tego czasu zmieniłem sobie tylko SQL Developera na nowszą wersję. Co może być przyczyną błędu? Moje pliki tsnames orac listener:

tsnames:

XE =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = PiotrPC)(PORT = 1521))
(CONNECT_DATA =
(SERVER = DEDICATED)
(SERVICE_NAME = XE)
)
)

EXTPROC_CONNECTION_DATA =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1))
)
(CONNECT_DATA =
(SID = PLSExtProc)
(PRESENTATION = RO)
)
)

ORACLR_CONNECTION_DATA =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1))
)
(CONNECT_DATA =
(SID = CLRExtProc)
(PRESENTATION = RO)
)
)

listener:

SID_LIST_LISTENER =
(SID_LIST =
(SID_DESC =
(SID_NAME = PLSExtProc)
(ORACLE_HOME = C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server)
(PROGRAM = extproc)
)
(SID_DESC =
(SID_NAME = CLRExtProc)
(ORACLE_HOME = C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server)
(PROGRAM = extproc)
)
)

LISTENER =
(DESCRIPTION_LIST =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1))
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = PiotrPC)(PORT = 1521))
)
)

DEFAULT_SERVICE_LISTENER = (XE)

Z bazą łącze się o następujących ustawieniach w SQL Developer:

connection name: admin
username: System
connection type: Basic
hostname: localhost
port: 1521
SID: xe

I za każdym razem podczas włączania SQL Developera każe mi podawać ścieżkę do java.exe a w folderze użytkownika tworzy się jakiś dokument tekstowy datamodeler.

0

Naprawione. Wyłączyłem NODa na chwilę i działa. Teraz mam pytanie co nod mógł blokować? Co zrobić w antywirusie żeby tego nie blokował?
I czy za każdym razem w SQL Developer będę musiał podawać ścieżkę do java.exe?
Co to za plik datamodeler, który tworzy się w folderze użytkownika? Mam w nim zawsze takie coś:

2013-02-28 2000,389 [main] INFO DataModelerAddin - Oracle SQL Developer Data Modeler 3.1.4.710
2013-02-28 2039,696 [AWT-EventQueue-0] ERROR ReportTemplatesPersistence - Unable to save report templates:
java.io.FileNotFoundException: C:\Program Files\sqldeveloper\sqldeveloper\extensions\oracle.datamodeler\types\report_templates.xml (Odmowa dostępu)

a pod nim pełno jakichś innych linijek.

1

Pod windowsa ściągniesz oracle sql developer z jdk i wtedy nie musisz podawać ścieżki do javy

pozdrawiam

0
szymon7500 napisał(a):

Pod windowsa ściągniesz oracle sql developer z jdk i wtedy nie musisz podawać ścieżki do javy

pozdrawiam

Ściągałem stąd: http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/sql-developer/downloads/index.html
Jakieś inne źródło?

0

no z tego, ścigasz developera dla windows 32 bit o wielkości 209 M

0

Ściągnąłem i zawsze przy uruchomieniu każe mi podać java.exe. Może dlatego, że mam jave 7.0.1?

0

Ja mam 1.6.0_37 i też podaje za każdym razem. Na stronie piszę że minimum to 1.6 i nie większa niż 1.7 także moja wersja się kwalifikuje. Chodź i tak częściej korzystam z Postgres-a czy SQL Server więc mi to lotto.

Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1