Ilość zmiennych w zależności od innej zmiennej.

0

Witam. Jak w temacie mam problem z definiowaniem zmiennych.
Chodzi o to, że: wpisuję zmienna z klawiatury "Z" przypisuję jej np liczbe 4. robie pętle for w której chciałbym definiować x1,x2,x3,x4. sam napisałem coś takiego:

for (i=1;i<=Z;i++) {
System.out.println("Podaj sygnał na wejsciu X"+i+":");
int Xi = in.nextInt();
}
chciałbym aby w nastepnej petli program wypisał mi x1,x2,x3 i x4
for(i=1;i<=Z;i++){
System.out.println(Xi);
}
Jak to zrobić? bede wdzieczny za każdą podpowiedz.
od razu zapytam jak zrobic zmienne z dwoma indeksami np w(1,1) w(1,2)

0

Tablice

0

Zmienne, o których mówisz to tablice. Poczytaj o nich.
Czyli w Twoim przypadku, będzie to wyglądać tak:

int x[] = new int[Z]; //deklaracja tablicy Z elementowej o nazwie x.

//przypisanie wartości
for (int i=0; i<=x.lenght ;i++) {
        System.out.println("Podaj sygnał na wejsciu x"+i+":");
        x[i] = in.nextInt();
}

//wypisanie
 for(int i=0; i<=x.lenght; i++)
             System.out.println(x[i]);

Tablice wielowymiarowe deklaruje i używa się analogicznie. Przykład tablicy dwuwymiarowej:

typ[][] nazwaTablicy = new typ[liczba1][liczba2];

Edit://
Widzę, że kolega mnie ubiegł ale zostawię Ci kod dla szybkiego przykładu.

0

Dzięki wielkie:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1