Potrzebna pomoc przy teorii.

0

Witam, tak jak w temacie prosiłbym o pomoc w zadaniach teoretycznych z programowania, moja nauczycielka jest dość ograniczona i przyjmuje jedynie dokładnie wytłumaczone odpowiedzi tzn. Nie może być kawałek programu...

Sam próbowałem odpowiedzieć na te pytania ale według niej z marnym skutkiem dlatego proszę o jakieś wskazówki:

  1. Jak utworzyć strumień dla odczytu danych z pliku?

Moja odpowiedz: ifstream odczyt;

odczyt.open("sciezka", ios::in | ios::binary);
odczyt.close();
  1. Jak otworzyć ten strumien aby można bylo odczytac z pliku znaki? Prosze podac parametry.
    Moja odpowiedz:
odczyt.open("sciezka", ios::in);
  1. Jakiego polecenia i z jakimi parametrami należy użyć aby zapisac jedna liczbe calkowita do pliku?

wymiękłem..

  1. jakiego polecenia i z jakimi parametrami należy użyć aby odczytać jeden znak z pliku?
    Moja odpowiedz:
char a;
nazwastrumienia.get(a);
  1. Jakiego polecenia i z jakimi parametrami należy użyć aby zapisać wiele liczb rzeczywistych do pliku?

Wymiękłem..

prosze o pomoc lub chociaż jakieś wskazówki, sam dopiero zaczynam przygode z c++ i jestem w trakcie kursu, lecz co do wiedzy czysto teoretycznej, jako takiej nie posiadam.

Dziękuje ; )

0
	const int x = 234;
	fstream plik;
	plik.open("sciezka", ios::trunc | ios::out );
	plik<<x;
	plik.close();
	const int x = 234;
	char z;
	fstream plik;
	plik.open("sciezka", ios::in );
	plik>>z;
	plik.close();
	const int x = 234;
        int count = 5;  //liczba liczb :P
	fstream plik;
	plik.open("liczby.txt", ios::trunc | ios::out );
        while(count--) plik<<x;
	plik.close();
0

Biedactwo nie dostał gotowców na każdy z punktów: http://forum.dobreprogramy.pl/potrzebna-pomoc-przy-teorii-t522800.html

0
_13th_Dragon napisał(a):

Biedactwo nie dostał gotowców na każdy z punktów: http://forum.dobreprogramy.pl/potrzebna-pomoc-przy-teorii-t522800.html

a czy to taka zbrodnia zamieścić pytanie na dwóch różnych forach?
poza tym, jakbyś niezauważył, prosiłem o teorie a nie kawałki programu (to posiadam)...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1